Pokud vaši kuchyň ovládli potravinoví moli, víme, jak na ně účinně zaútočit

Pokud vaši kuchyň ovládli potravinoví moli, víme, jak na ně účinně zaútočit
Může se stát, že v kuchyni náhle uvidíte nepatrného a nenápadného „motýlka“. Napřed poletí jeden, dva, po několika dnech jich poletuje více a více. Jde o některý z druhů zavíječe, takzvaně potravního mola.

Zatímco šatních molů se naše domácnosti prakticky zbavily, potravinoví moli si stále hoví v našich spižírnách. Ten nenápadný „motýlek“ bude pravděpodobně totiž potravinový mol neboli zavíječ. Zavíječi se obecně dělí do několika druhů, které se liší tím, na kterých suchých potravinách si nejvíce pochutnávají. Nebudeme zkoumat, zdali se jedná o zavíječe moučné, paprikové, skladištní či jiné, ale budeme jednat. Důležité je najít jejich „hnízda“ a ty bez „pardónů“ pečlivě zničit. To, že se vám do domácnosti dostali tito škůdci, není žádná ostuda, ale celkem běžná věc. Stačí jeden pytlík mouky nebo těstovin napadený škůdci a máte o problém postaráno. S čistotou vaší spižírny zavíječi v žádném případě nesouvisí.

Jak vyhledat ložisko

Moli vylétávají ze svého hnízda, kde strávili svůj larvální vývojový stupeň. Toto hnízdo nebo hnízda musíme najít a zničit.

Hledání

Na vyhledání ložiska si vymezíme chvíli času. Postupně vyložíme na stůl všechny suché potraviny ze spíže, kuchyňské linky a z dalších skladovacích míst. Musíme prozkoumat všechny sáčky a dózy s moukou, strouhankou, ořechy, těstovinami, čaji, kořením, sušeným ovocem, krabice se sušenkami, kakaem, čokoládou…

Připravíme si odpadkový pytel, do kterého vyhodíme všechny napadené potraviny. Je nutné je okamžitě odstranit z domácnosti, a zabránit tak množení dalších zavíječů.

Jedna jediná larvička svědčí o zamoření celého obsahu. Dokonce nemusíme ani vidět larvičku, stačí, když třeba sáček mouky nebo koření nese známky lehké pavučinky, která spojuje jednotlivé částečky náplně. Všechny tyto potraviny jsou kompletně zamořené a nepoužitelné. Patří do připraveného odpadního pytle.

Po důkladné prohlídce pytel s kontaminovanými potravinami odneseme do odpadu mimo obytné prostory a důkladně vyčistíme spíž i všechna místa, která nám slouží k uchovávání suchých potravin.

Prevence a hubení

Těsně uzavíratelné nádoby

Ideální je pro všechny potraviny pořídit plastové nebo skleněné vzduchotěsné dózy, do kterých škůdci nemají šanci se dostat. Každý sáček také po nákupu zkontrolujeme při přesypání do dózy, a vyhneme se tak zanesení molů z obchodu.

Feromonové pasti

Dalším preventivním opatřením je pořízení feromonových pastí, které lákají samečky těchto škůdců a nedochází k množení po přemnožení zavíječů.

Feromonové pasti jsou levné a účinné.
Feromonové pasti jsou levné a zabrání množení těchto škůdců | Zdroj: csikiphoto / Shutterstock

Přírodní prostředky

Osvědčenými prostředky v boji s potravinovými moly jsou přírodniny, které vydávají silné aroma. Působí jako odpuzovače. To moli nemají rádi a sami se těmto místům snaží vyhnout. Pokud tedy do spíže rozmístíte otevřené schránky a misky s bobkovým listem, hřebíčkem, levandulí, sušenou pomerančovou kůrou, pepřem a dalšími „voňavými“ přírodními produkty, budou zbylí potravinoví moli rychle hledat únikové cesty.

Pokud nechceme moly odradit, ale naopak rovnou zlikvidovat, můžeme jim připravit past v podobě oblíbeného pokrmu. Milují například ocet, víno a pivo. Pokud je nalijeme do lahví s úzkým hrdlem, moli vlezou do pasti, ale cesta zpět už pro ně není schůdná.

Další cestou biologického boje proti potravinovým molům je nasazení parazitických vosiček. Vosička Trichogramma evanescens čichem vyhledává pro člověka sotva viditelná vajíčka molů a klade do nich svá vajíčka. Vosičky nejsou větší než zrnko máku a dokážou prohledat i ty nejmenší spáry a skuliny, mohou tak všechna vajíčka molů zlikvidovat. Česky se nazývají tyto vosičky drobněnky a každá z nich naklade až 100 vajíček desetkrát menších než špendlíková hlavička. Její přítomnosti si v domácnosti ani nevšimnete, precizně odvede svoji práci a poté uhyne.