Zaručené tipy, jak ušetřit na chodu lednice. Začněte je používat

Zaručené tipy, jak ušetřit na chodu lednice. Začněte je používat
Lednička je jedním z nejdůležitějších spotřebičů moderní domácnosti. Pomáhá uchovávat potraviny a prodlužuje jejich trvanlivost. Z toho důvodu ovšem vyžaduje nepřetržitý provoz, a proto je jedním z mála domácích zařízení, která fungují 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Umístění lednice

Podstatný vliv na chod a spotřebu vaší ledničky má prostor, kam ji umístíte. Nikdy proto neumisťujte ledničku do blízkosti zdrojů tepla, jako je samozřejmě radiátor, ale i varná deska, trouba, myčka a podobně. Vhodné nejsou ani přímé sluneční paprsky. Volně stojící i vestavěná lednička by měla mít dostatečné odvětrávání, aby mohl kompresor správně fungovat.

Vnější údržba

Ušetřit za energii můžete i jednoduchou péčí o lednici. Jednou za čas je vhodné odstranit z kondenzátoru usazený prach, například vysavačem. To dělejte současně s čištěním nebo odmrazováním přístroje, vždy pouze při odpojení od sítě. Důležité je také, abyste průběžně kontrolovali těsnění kolem dveří. To by mělo být měkké, celistvé, bez známek natržení a zkroucení. Poškozené těsnění je třeba vyměnit.

Optimální teplota

Každý výrobce uvádí vhodnou provozní teplotu lednice, kterou byste měli dodržovat. Běžně je to kolem 5 °C, v případě zabudované mrazničky pak -18 °C. Každý další stupeň chlazení může zvýšit spotřebu přístroje až o 6 % energie!

Častá návštěva lednice nutí kompresor dorovnávat vnitřní teplotu, zdroj: New Africa / Shutterstock

Zabránění úniku studeného vzduchu

Studený vzduch uniká nejen poškozeným těsněním, ale především při každém otevření dveří. Zbytečně dlouho otevřené dveře nebo častá návštěva lednice nutí kompresor dorovnávat vnitřní teplotu, což vede k nárustu spotřeby elektrické energie. K lednici proto přistupujte s rozmyslem, měli byste předem vědět, co z ní chcete vytáhnout. Klidně si můžete pomoci tím, že na dvířka nalepíte lístek: Opravdu chceš dovnitř? Uvidíte, že tím zamezíte opravdu častému otevírání dveří.  

Uskladňujte jen vychlazené potraviny

Jakékoli pokrmy nechejte vždy vychladnout na pokojovou teplotu. Lednice sice snese teplé jídlo, ale to v ní zbytečně zvyšuje teplotu a ona ji musí dochlazovat. Teplé pokrmy navíc mohou ovlivňovat trvanlivost již uložených pokrmů.

Lednička je jedním z nejdůležitějších spotřebičů moderní domácnosti, zdroj: Africa Studio  / Shutterstock

Pomáhejte lednici s chlazením

Pokud potřebujete rozmrazit nějaké jídlo, dělejte to tak, že je uložíte do lednice. Nejenže se jedná o mnohem zdravější způsob rozmrazování potravina, ale současně umožníte lednici využívat nízkou teplotu jídla k ochlazení vnitřního prostoru.

Lednici vybírejte s rozmyslem

Pokud stojíte před volbou nového spotřebiče, vybírejte pečlivě. Na trhu nyní existuje řada přístrojů, které mají zabudované chytré technologie, které vám budou pomáhat se snižováním spotřeby elektrické energie a zajistí vám významnou úsporu peněz. Orientovat se můžete podle energetických štítků, kterými musí být opatřen každý elektrospotřebič.

Zdroje článku: