Jak v domácnosti ušetřit za energii?

Jak v domácnosti ušetřit za energii?
Existuje mnoho tipů na úsporu energie v domácnosti, počínaje malými zvyky v každodenním životě až po velké investice, které nejen pomáhají životnímu prostředí, ale také snižují dlouhodobě vaše účty za energii.

Úspora energie je i nadále důležitá, přestože některé světové velmoci jako např. Spojené království udělaly obrovské pokroky směrem k čistší elektřině. 

Snižte spotřebu a ušetřete

Světla

Základním návykem je zajistit, abyste při odchodu z místnosti vždy zhasli světla. Připomínejte si to, dokud si nato podvědomě nezvyknete. Můžete ušetřit značnou část svých měsíčních nákladů na elektřinu tím, že budete pravidelně dělat něco tak jednoduchého.

Vypněte stropní svítidla a používejte stolní lampy, samozřejmě s LED žárovkou. Mnoho domácností přechází na chytrá LED světla, protože nejen vypadají stylově a jsou cenově dostupné, ale jsou také mnohem efektivnější než halogenové žárovky. Není na čase vyhodit ty 100W žárovky?

Fantomové napájení

Pokud je malý spotřebič, jako je toustovač, zapojen do zdi, ale není v provozu, spotřebovává stále proud? Ano. Je důležité tyto zařízení odpojovat, když se nepoužívají.

Fantomové nebo pohotovostní napájení může představovat 10 % roční spotřeby elektřiny průměrné domácnosti. To zahrnuje váš mobilní telefon. Až bude telefon plně nabitý, odpojte telefon od nabíječky – a nabíječku ze zásuvky.

Pro pohodlí použijte tlačítko vypnutí celé prodlužovačky. Jediným vypínačem můžete vypnout více položek, čímž se eliminuje spotřeba fantomového napájení.

Termostat

Snažte se mít termostat na nižší teplotě kolem 17 stupňů, můžete zaznamenat velký rozdíl a ušetřit vaše náklady na energii. Použití programovatelného chytrého termostatu je ještě lepší.

Mimochodem: někteří výrobci uvádějí, že chytré řešení pro regulaci vytápění dokáže ušetřit 20 až 50%. Nicméně úspora 50 % procent vychází ze situace, pokud byste měli kotel bez prostorového termostatu.

Vaření s pokličkou

Jedná se o jednoduchou vychytávku v každodenním životě, jak šetřit spotřebu energie, vařením s pokličkou výrazně zkrátíte dobu a spotřebu vody. Vařením s tlakovým hrncem uspoříte až 50% energie.

Praní při nízké teplotě

Oblečení perte na nižší teplotu než 60 stupňů a s plnou náplní, ušetříte spoustu vody a elektřiny. Snížením teploty praní z 90 °C na 60 °C klesne spotřeba energie o 25 %.

Zmodernizujte svou domácnost

Solární zařízení

Zdroj: Vaclav Volrab / Shutterstock

V dnešní době můžete najít solární verzi téměř jakékoliv elektroniky, kterou používáte ve své domácnosti. Používání více solárně napájené energie může výrazně snížit vaše náklady na údržbu a výměnu.

Jen pro představu: 1 m2 solárních panelů nebo tašek ročně vyrobí asi 200 kWh elektřiny v hodnotě 300 až 400 Kč a investičně vás přijde asi na 1500 Kč (panely) respektive 12 000 Kč (tašky).

Chytrý měřič

Chytrý měřič je skvělý způsob, jak zjistit, kolik energie spotřebováváte, což vám pomůže sledovat vaši spotřebu v reálném čase a kde ji můžete snížit.

Pokud zapnete sprchu nebo rychlovarnou konvici, můžete vidět skoky čísel. Monitory jsou skvělé, když zjistíte, kde spotřebujete nejvíce energie. Můžete o tom rozhodovat na základě skutečných dat.

Chytrá automatizovaná zařízení

Automatizovaná zařízení mohou snížit vaše účty za energii, i když na to zapomenete. Inteligentní automatizační systémy zjistí, kdy zařízení nepoužíváte, a vypnou napájení. Zatímco vypínání spotřebičů u zdi postačí, nelze to dělat v našich uspěchaných dnech pokaždé a může snadno vypadnout z hlavy. Abyste udrželi tyto energeticky náročné spotřebiče pod kontrolou, zjistíte, že je snazší šetřit energii pomocí inteligentních rozdvojek.

Chytrý prodlužovací kabel řeší problém nepoužívané elektroniky, která zbytečně odčerpává energii. Pomocí prodlužovacího kabelu je můžete nakonfigurovat tak, aby vypnuly ​​elektřinu spotřebičům, když se nepoužívají. Alternativně vám některé modely umožňují ušetřit náklady na elektřinu nastavením časovačů pro vypnutí napájení, když jste v práci nebo spíte.

Dveře s dvojitým sklem

Dveře a okna s dvojitým zasklením jsou perfektním řešením pro moderní domácnost, protože mohou výrazně snížit emise skleníkových plynů z vytápění a chlazení, a tím snížit vaši uhlíkovou stopu a vaše účty za energii.

Nakupujte energeticky účinné spotřebiče

V průměru jsou spotřebiče zodpovědné za zhruba 13 % celkové spotřeby energie v domácnosti. Při nákupu spotřebiče byste měli věnovat pozornost dvěma číslům: počáteční pořizovací ceně a ročním provozním nákladům. Přestože energeticky účinné spotřebiče mohou mít vyšší pořizovací cenu, jejich provozní náklady jsou často o 9–25 % nižší než u běžných modelů.

 
Zdroj: MPanchenko / Shutterstock

Při nákupu energeticky úsporného spotřebiče byste se měli poohlédnout po spotřebičích s označením ENERGY STAR, což je federální záruka, že spotřebič bude během používání a v pohotovostním režimu spotřebovávat méně energie než standardní modely. Úspora energie se liší podle konkrétního spotřebiče.

Například pračky s certifikací ENERGY STAR spotřebují o 25 % méně energie a o 45 % méně vody než běžné pračky, zatímco chladničky ENERGY STAR spotřebují pouze o 9 % méně energie.

Trocha statistiky ze světa

Více než 40 % výroby elektřiny ve Spojeném království pocházelo z obnovitelných zdrojů v prosinci 2020. Zároveň USA uvádí skromnějších, ale stále se zlepšujících 20 %. Neobnovitelné elektrárny se však stále pravidelně zapalují, aby pokryly špičky poptávky. Když doma šetříme energií, všichni můžeme hrát malou, ale cennou roli při snižování spotřeby výroby elektřiny. A při každé úspoře energie, kterou v domácnosti dosáhneme, pomáháme snižovat poptávku a znečišťující emise CO2.

Zdroje: