Víte, že kuchyň má nejdražší provoz v celé domácnosti? Pomůžeme ušetřit

Víte, že kuchyň má nejdražší provoz v celé domácnosti? Pomůžeme ušetřit
Kuchyň je místo, kde většina domácností soustředí největší počet elektrických (a jiných) spotřebičů. Není proto s podivem, že právě zde dochází k odběru největšího množství energie domácnosti. Kuchyň se tak stává nejnákladnější položkou rozpočtu.

Pokud právě přemýšlíte, jak omezit spotřebu, aby vás poplatky z energie nedostaly do úzkých, máme pro vás několik rad. Pomůžeme Vám ušetřit.

Nová kuchyně

Pokud svou domácnost teprve vybavujete nebo renovujete, všímejte si energetické náročnosti nových produktů. Správná volba a zaměření se na spotřebiče označené písmeny co nejvýše v abecedě na energetickém štítku pomohou ušetřit nemalé peníze. Mimo to, že je řada spotřebičů vybavena zajímavými úspornými programy, můžete volit například i alternativy mezi jednotlivými položkami. Například moderní pračky si umí zvážit prádlo a upravit délku pracího cyklu doslova na míru. Eko programy mohou šetřit energii nebo vodu – záleží na vás – a podobně. Nejvíce poradí doporučení od výrobce.

Vyndávejte spotřebiče ze zásuvky, Zdroj: Pixel-Shot / Shutterstock

Umístění kuchyňských spotřebičů

Na účinnost jednotlivých komponentů má velký vliv také jejich vhodné umístění. Kupříkladu ledničky je dobré umisťovat dál od zdrojů tepla (od radiátorů, trouby, sporáku). Myčky na nádobí zase musí mít v bezprostřední blízkosti vodovodní připojení a svod odpadu. Jednotlivé přístroje by také objemem měly zohledňovat počet osob v domácnosti. Mít prostorově nenáročné spotřebiče, ale používat je několikrát denně, protože jste početná rodina, je neekonomické. Lépe je v takovém případě volit větší výrobek a používat ho opravdu účelně.

Vařte s pokličkou, Zdroj: LightField Studios / Shutterstock

Správné používání

Množství peněz vám doslova proteče mezi prsty, když nepoužíváte spotřebiče s rozmyslem. Nepoužívané spotřebiče není třeba mít neustále v pohotovostním režimu, i malé kontrolky a aktivovaný režim spotřebovávají energii. Vyndávejte tedy spotřebiče ze zásuvky nebo používejte zástrčky s možností jednoduchého odpojení od energie.

Praktické rady pro každý den

  • Při vaření používejte veškerou vzniklou energii – vařte proto s pokličkou, pokud máte varnou desku, vypínejte jej ještě před úplným dovařením, nahromaděná energie dokáže pokrmy dovařit. Využívejte správné velikosti plotýnky pro jednotlivé hrnce. Neotvírejte zbytečně dvířka trouby ani jiných spotřebičů, kde je důležitá vnitřní teplota (lednice, mrazák).
  • I na vaření kávy nebo čaje používejte jen potřebné množství vody a neohřívejte zbytečně porce navíc, které nevyužijete.
  • Používejte ekologické prostředky, například běžné látkové utěrky. Můžete je používat opakovaně jen se vstupním nákladem při zakoupení. Oproti tomu jsou papírové utěrky ekonomicky nákladné a nešetrné k životnímu prostředí.
  • Snažte se spotřebovat všechno jídlo bez vyhazování. Na internetu najdete řadu skvělých nápadů, jak využít doslova cokoli chutně a jednoduše.
  • Provádějte pravidelnou údržbu. Především lednička a mrazák bude lépe a úsporněji fungovat po odmrazení. Rozmrazujte potraviny uložením do ledničky. Takto rozmrazené jídlo bude chutnější, a ještě pomůžete lednici využít přebytečný chlad.
  • Plánujte nákupy předem a kupujte smysluplně.