Jste tak trochu líní? Nechte si pomoci chytrou domácností

Jste tak trochu líní? Nechte si pomoci chytrou domácností
Vracíte se z práce unavení a už vám nezbývá energie na domácnost? Na její úklid, plánování nákupu, praní a mytí nádobí? Nebo jste trochu leniví a umíte si představit strávit svůj volný čas lepším způsobem? Tomu nemusí vůbec nic bránit. Tím, že si domácnost vybavíte chytrými spotřebiči, budete moci věnovat více času svým koníčkům i rodině. A ušetříte nejen čas, ale i peníze.

Chytře už od podlahy

Největší užitek a přínos má většina lidí z využívání inteligentních spotřebičů, které pomohou s náročnou prací. Mezi ně můžete na první místo zařadit robotické vysavače. Jejich obliba stoupá a není se co divit. Robotické vysavače totiž obstarají všechnu práci za vás, mohou fungovat nezávisle na tom, zda jste doma. Můžete je naprogramovat nebo pomocí internetu nechat pracovat, když jste třeba na výletě. Některé typy lze využít nejen na vysávání, ale i na vytírání.

Praní s rozmyslem

Podobně si můžete zjednodušit život využíváním chytrých praček a sušiček. Kromě bohaté nabídky programů, které šetrně a kvalitně zajistí vyprání každého vašeho prádla, můžete snadno ovlivnit i dobu jejich spuštění. Spotřebiče s časováním jsou obecně vynikající volbou pro každého, kdo chce využít svůj čas smysluplně. S touto volbou je možné dosáhnout i úspory spotřeby energie nebo snížit cenu za energie, když necháte pracovat své přístroje v době nízkého tarifu za elektřinu.

Robotické vysavače obstarají všechnu práci za vás, zdroj: WiP-Studio / Shutterstock

Ovládání pomocí zástrčky

Chytře ale můžete fungovat i s běžnými spotřebiči. Do klasické zásuvky můžete totiž připojit chytrou zástrčku. Ta umí komunikovat s Wi-Fi a Bluethooth a ovládat tak různá zařízení prostřednictvím doprovodné aplikace. Zapnete si nebo vypnete spotřebič v určitý čas. Klidně se tak spustí kávovar před vaším probuzením nebo si vypnete na dálku hrnec, když skončí doba jeho vaření.

Nechte ledničku vyřešit nákup

Dalším praktickým spotřebičem, který vám může usnadnit život, je lednice. Moderní typy je možné napojit na internet a pomocí vestavěné obrazovky třeba zobrazovat recepty nebo nákupní seznam. Lednice vás také může upozornit na to, že vám brzy dojdou nějaké potraviny či nápoje. Nakupovat tak můžete jen cíleně a s úsporou.

Před příjezdem domů si tak můžete navolit spuštění ohřevu, zdroj: RossHelen / Shutterstock

Nechte se hýčkat vyhřátými místnostmi

Důmyslným a velice snadným propojením s aplikací ve vašem mobilním telefonu můžete klidně ovládat i topení. Před příjezdem domů si tak můžete navolit spuštění ohřevu a po příjezdu vás uvítá příjemně vytopené obydlí. Tuto funkci rozhodně oceníte, pokud máte chatu nebo chalupu a přijíždíte tam třeba jen na víkend. Některé chytré termostaty umí detekovat i osoby v okolí a automaticky přizpůsobují teplotu (a ohřev i na chlazení).

Zabezpečení a osvětlení

Obdobně si můžete zajistit ovládání bezpečnostních prvků, zamykání dveří, kamerový systém nebo například osvětlení. Už se nemusíte trápit představou, že jste při odchodu zapomněli zhasnout. Stačí jednoduchá kontrola v aplikaci a můžete přizpůsobit osvětlení svým požadavkům.