Víte, jak nejlépe vyčistíte kuchyňské spotřebiče?

Víte, jak nejlépe vyčistíte kuchyňské spotřebiče?
Průběžný úklid potřebuje celá domácnost ve stejné míře. O trošku více pozornosti pak jednou za čas potřebují kuchyňské spotřebiče. Jak vyčistit ledničku, sporák, mikrovlnou troubu, myčku nebo kávovar? Nejlépe tak, aby šel úklid hezky od ruky a moc jste se při něm nenadřeli!

Jakou pozornost věnovat ledničce?

Aby lednička plnila svou funkci dobře, je potřeba jí věnovat nějakou tu pozornost navíc. Jedním ze signálů, který zavelí k úklidu, může být zápach, který z lednice vychází. Úklid lednice vás přitom bude stát jen trochu času. Žádné drahé čisticí prostředky nepotřebujete, protože nejdokonalejší na úklid lednice je ocet, který zároveň dezinfikuje i pohlcuje zápach.

  • Vše z lednice vyndejte a zkontrolujte čerstvost a záruky.
  • Bavlněným hadříkem namočeným v teplé vodě s octem vytřete každý kout lednice a nezapomeňte ani na šuplíky.
  • Do lednice uložte vše zpátky. Aby nedocházelo k hromadění zápachu či k vylití obsahu případných hrnců a nádob, používejte uzavíratelné krabičky a nádoby, které v lednici budou vypadat více esteticky a uchovají čerstvost potravin daleko lépe než otevřené nádoby.
  • Pokud lednice zapáchá opravdu hodně, umístěte do jejího roku misku s octem, který bude zápach průběžně pohlcovat.

Také myčka potřebuje vaši péči

Každoročně myčka umyje kvanta vašeho nádobí. Na oplátku se o ni také jednou za čas postarejte. Třeba tím, že koupíte prostředky na čištění myčky a myčku s nimi zapnete na prázdno. Zkontrolujte odtokovou část myčky i místa za těsněním a odstraňte všechny nečistoty. K vyčištění myčky postačí kombinace jedlé sody a octa, která odstraní usazený vodní kámen a pohltí zápach.


Špinavá trouba vyžaduje trošku drhnutí, Foto: Africa Studio / Shutterstock

Špinavá trouba vyžaduje trošku drhnutí

Přes špinavá dvířka trouby už nemáte šanci vidět, co se v ní peče? V tom případě vezměte do ruky jedlou sodu, alkohol nebo ocet a hurá do čištění. Z jedlé sody a octu vytvořte reagující pastu s abrazivním a odmašťujícím účinkem. Tuto pastu houbičkou naneste na dvířka trouby i na její vnitřní plochy, mírně drhněte a nechte působit. Po nějaké době špínu setřete houbičkou a teplou vodou. Postup v případě potřeby opakujte. Velmi mastná místa vám pomůže odstranit alkohol.

Péči vyžaduje i kávovar. Kromě toho, že budete včas a pečlivě vymývat nádobu na kávovou sedlinu, sem tam také přidejte do nádoby s vodou ocet, vyměňte filtr a pusťte kávovar na prázdno (tedy bez kávy). Ocet odstraní usazený vodní kámen, díky čemuž předejdete možnému poškození spotřebiče.

Kuchyňské spotřebiče je důležité udržovat v čistotě už z toho důvodu, že přicházejí do kontaktu s potravinami. Právě z toho důvodu je také lepší používat ekologické čistící prostředky, jako je ocet, citrónová šťáva, alkohol nebo jedlá soda, které nekontaminují potraviny.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.houselogic.com