Zapnutá televize je katastrofa pro vaši domácnost. Chcete-li opravdu ušetřit, pořiďte si vypínací kabel

Zapnutá televize je katastrofa pro vaši domácnost. Chcete-li opravdu ušetřit, pořiďte si vypínací kabel
Televize je standardním vybavením téměř každého obydlí a mnozí z nás jsou zvyklí ji mít neustále zapnutou, tedy alespoň pokud jsme doma. Existují ale důvody, proč bychom to neměli dělat. Víte jaké?

Spotřebiče si do domácnosti pořizujeme především kvůli jejich funkčnosti – některé jsou určeny k ulehčování domácích prací, jiné zase k zábavě. Televize patří samozřejmě do druhé ze zmíněných kategorií a představuje vybavení, jehož používání se rozšířilo až koncem minulého století.

V porovnání s jejími začátky však v dnešní době televize běží v domácnostech často prakticky neustále, což může mít dopady na řadu oblastí lidského života, a to nejen v návaznosti na spotřebu energie, ale také na mentální zdraví a vztahy. Kontinuální spuštění televizního přijímače v době, kdy je některý z obyvatel doma, byste tak měli pečlivě zvážit.

Důvody, proč televizi pravidelně vypínat

Televize je zdrojem zábavy i aktuálních informací, ale vzhledem k nutnosti vyplnění vysílacího času a nutnosti vybalancovat mediální obsah tak, aby bylo dosaženo optimálního poměru ceny a výkonu, nemusí být vysílané pořady vždy stoprocentně kvalitní. Existuje mnoho důvodů, proč sledovat program jednotlivých stanic a vybírat si pouze ty pořady, které nás nějakým způsobem obohatí. Zde jsou ty nejdůležitější.

Fyzické zdraví

Sledování televize zabere spoustu času. Při jejím kontinuálním zapnutí má člověk tendenci přerušovat jiné činnosti a často se u obrazovky zastaví. Pokud trávíte před televizí velké množství času, nevěnujete jej cvičení, trávení času na čerstvém vzduchu a máte tendenci se přejídat, abyste zaměstnali ruce či jiné části těla. Snadno se stane, že se u vás rozvine nadváha či pohybové problémy.

Mentální zdraví

Dlouhé sezení před obrazovkou je návykové – jedná se o velmi jednoduchý způsob zábavy, který nevyžaduje žádnou další aktivitu a mozek rychle zaměstná. Pokud si pořady pečlivě nevybíráte, připraví vás o čas a může způsobit rozvoj stresu kvůli tomu, že nebudete stíhat další činnosti. Při sledování televize navíc váš mozek neodpočívá a mohou přijít problémy se spánkem.

Dlouhé sezení před obrazovkou je návykové, Zdroj: Sutadimages / Shutterstock

Izolace a vztahy

Samozřejmě, že se na televizi můžete dívat s dalšími lidmi, obecně vás však její sledování izoluje. Pokud máte stále zapnuté televizní pozadí, nemáte tendenci rozvíjet vztahy s dalšími členy domácnosti – snižuje se zájem o komunikaci a společné činnosti. Neustále zapnutá televize může být navíc rušícím elementem, který vás bude, ač si to neuvědomujete, neustále rozptylovat.

Náklady a energie

Kromě vlivu na váš osobní život ovlivní věčně zapnutá televize také vaše finance. I přesto, že existují moderní technologicky pokročilé přijímače, které umožňují regulovat spotřebu energie, i pokud je televize v uspaném režimu, stále energii potřebuje.

Chcete-li opravdu ušetřit, pořiďte si vypínací kabel, který může spotřebu výrazně snížit. Navíc řada komerčních televizí má program koncipován tak, abyste utráceli za propagované produkty.

Zdroj článku: