8 základních pravidel, jak zbytečně neutrácet při nákupu v hypermarketech

8 základních pravidel, jak zbytečně neutrácet při nákupu v hypermarketech
Znáte to. Chcete si zkrátit dlouhou chvíli, tak si zajdete do vašeho oblíbeného obchodního centra. Působí na vás pěkné prostředí, příjemná hudba a reklamy, které ve vás vzbuzují pocit, že dané produkty životně potřebujete. Pojďme se podívat na pár tipů, jak předejít zbytečným nákupům.

Jak předejít tomu, abychom několik dní po výplatě neměli hluboko do kapsy? V dnešní době nás obchodníci velmi rádi přesvědčují o tom, že bez jejich výrobku nemůžeme existovat ani den. Je těžké čelit silným argumentům z reklamních letáků a billboardů, ale přece jen bychom si měli ještě před nákupem říct, zda je pravda, že bez daného výrobku opravdu nemůžeme existovat.

1. pravidlo 

Opravdu tuto věc potřebuji? Nemám ji už doma? Třeba ji máte založenou ve skříni a zapomněli jste na ni, nebo ji už máte v jiné barvě. Zamyslete se nad tím, jestli věci nakupujete proto, že je potřebujete, anebo jen proto, že máte pocit, že si je můžete dovolit.

2. pravidlo

Nenavštěvujte obchodní centra příliš často. Raději udělejte větší nákup v delším časovém úseku, než abyste chodili častěji pro méně věcí. Vždy vás to donutí nakoupit něco navíc.

3. pravidlo

Nevěnujte tolik pozornosti slevám a slevovým letákům. Slevy nemusí být vždy tak výhodné, jak obchodníci slibují. Přece jen si musíme přiznat, že na našem nákupu musí obchodník vydělat.

4. pravidlo

Nevěnujte nakupování příliš mnoho času. Čím více času budete v obchodním centru trávit, tím více zbytečností nakoupíte. Bude na vás déle působit reklama, prostředí a bude ve vás o to více vyvoláván pocit potřeby věci nakoupit.

5. pravidlo

Pište si seznamy věcí, které potřebujete nakoupit. Při nákupu se držte seznamu a zbytečně nechoďte do sektorů, ve kterých věci ze seznamu nenajdete.

6. pravidlo

 Některé věci si můžete půjčit. Například knihu nebo červenou sukni. Nejsou to nejlevnější záležitosti a jde především o věci, které použijete jen občas a které vám budou převážně ležet ve skříni.

7. pravidlo

V nákupním centru se můžete inspirovat a potom si můžete pořídit danou věc z druhé ruky. Existuje spousta webů, na kterých se tyto věci prodávají. Ve většině případů jsou velmi zachovalé a pořídíte je za poloviční cenu.

8. pravidlo

Zaznamenávejte si své výdaje. Lépe porozumíte tomu, kde se vaše peníze rozkutálí a naučíte se dávat si na své výdaje větší pozor. Stačí, když si pořídíte sešit, do kterého si budete celý měsíc zaznamenávat, za co jste konkrétně utratili své peníze. Většina lidí si zbytečný odtok peněz uvědomí, až když jej uvidí znázorněn graficky. Stejným způsobem dnes fungují i mobilní bankovní aplikace. Pokud platíte kartou, platby u konkrétního obchodníka se vám v aplikaci zaznamenávají a vy máte větší přehled o svých výdajích. 

Zdroje článku: