Zaprášené žaluzie jsou očištěny raz dva, zanesená mastnota však potřebuje větší péči

Zaprášené žaluzie jsou očištěny raz dva, zanesená mastnota však potřebuje větší péči
Žaluzie jsou skvělým nástrojem, jak zabránit pronikání sluníčka do místnosti. Když jde ale o jejich čištění, většina lidí se jej snaží oddálit. Přitom to může být jednoduchá činnost, kterou máte za pár minut hotovou.

Prach i mastnota se v žaluziích dokážou snadno ztratit

Ať chceme nebo ne, žaluzie jsou doslova lapačem prachu. Abychom tento prach v místnosti nedýchali, je potřeba žaluzie pravidelně čistit. A to i ve chvíli, kdy se nám zdá, že jsou žaluzie čisté. Aby vám čištění nezabralo příliš času, přinášíme vám jednoduché triky, jak tuto domácí práci zrychlit a usnadnit.

Ještě, než začnete žaluzie čistit, uvědomte si, co na žaluziích vlastně čistíte. Jedná se pouze o prach? Výborně, vaše práce nebude tak moc náročná. Co když ale budete muset čistit třeba i mastnotu a další usazeniny? V takovém případě se totiž žaluzie čistí úplně jinak.

Zaprášené žaluzie jsou očištěny raz dva

Odstranění prachu ze žaluzií vám zabere jen pár minut. Vybrat si můžete z mokré i suché varianty. Navíc nepotřebujete ani žádné speciální přípravky. Bohatě vám postačí hadřík z mikrovlákna, který koupíte v každé drogerii. Pak již jednoduše budete stírat prach mezi jednotlivými žaluziemi. Nebo vsaďte na své domácí vybavení. Použít můžete i obyčejnou měkčí látku, kterou najdete doma. Své využití tak najdou třeba staré ponožky nebo rozstřihaná mikina, kterou již nechcete nosit.

Vyzkoušet můžete suchou i mokrou variantu

I očištění jednotlivých lamel má ale svá pravidla. Očištění nasucho provádějte odshora dolů. Prach stírejte z lamel postupně, a to v obou jejích směrech. Pokud byste čistili lamely napřeskáčku, snadno se stane, že bude prach z horních lamel padat na spodní, již vyčištěné lamely. Vaše práce by tak přišla vniveč.

Na očištění žaluzií od prachu nepotřebujete žádné speciální přípravky
Na očištění žaluzií od prachu nepotřebujete žádné speciální přípravky | Zdroj: New Africa / Shutterstock

Prach můžete odstranit také s pomocí vody a octa. Toho nepřidávejte moc, aby voda zbytečně nezapáchala. Poté již utírejte jednotlivé lamely namočeným hadříkem. A to opět odshora dolů tak, aby prach nepadal na již vyčištěné lamely. Pokud si chcete usnadnit otírání jednotlivých lamel, pak je můžete stírat nejdříve v jednom a poté v druhém směru. To znamená, že nejdříve žaluzie zatáhnete na jednu stranu a odshora dolů jednotlivé lamely otřete. Následně žaluzie zatáhnete na stranu druhou a otírání provedete ještě jednou.

Na prach vám postačí vysavač

Poměrně rychle, ale také méně kvalitně, můžete žaluzie zbavit prachu také vysavačem. Nedosáhnete sice dokonalého efektu, vysátí žaluzií během vysávání celého domu vám ale nezabere příliš času a žaluzie budou na první pohled vypadat naprosto dokonale. Při vysávání lamel si ale dejte pozor na jejich poničení. Vysávejte opatrně a vysavač zapněte na co nejmenší výkon.

Zanesená mastnota potřebuje větší péči

Čištění mastných žaluzií je o něco pracnější než pouhé odstranění prachu. I tak ale existují metody, jak se lze mastnoty, bakterií a dalších nečistot v žaluziích účinně zbavit.

Mastnoty se bez speciálních přípravků zbavíte jen těžko. V obchodech narazíte na spoustu odmašťovačů či přípravků přímo uzpůsobených na čištění žaluzií. Postačí vám ale také pouze obyčejný přípravek na mytí nádobí. Právě ten totiž snadno zbavuje mastnoty. Do vody s přípravkem na mytí nádobí pak již stačí namočit hadřík nejlépe z mikrovlákna a žaluzie postupně umýt.

Při mytí žaluzií se zpravidla nestane, že byste nezašpinili také okno. A tak je nepsaným pravidlem, že pokud chcete čistit žaluzie, měli byste umýt také okna. I když se vám do mytí oken nechce, ušetří vám to práci do budoucna. Navíc čisté žaluzie nebudou zbytečně viset na špinavých oknech.

Nenechte se zmást speciálními přístroji

Ať už se rozhodnete žaluzie čistit jakkoliv, nejlepší je vsadit na varianty, které používaly již naše babičky. Je zbytečné, abyste investovali peníze do různých přístrojů, které slibují čisté žaluzie. Sami jejich vyčištění zvládnete za pár minut.

Zdroj článku: