Hledáte nenáročné zelené rostliny do téměř každého bytu? Zkuste kaktusy

Hledáte nenáročné zelené rostliny do téměř každého bytu? Zkuste kaktusy
Neumíte to s pěstováním květin, přesto byste si v bytě chtěli dopřát alespoň kousek zeleně. Zkuste nenáročné pichlavé krasavce – kaktusy. Jak začít s pěstováním?

Kaktusy jsou nenáročnou zelenou ozdobou

Označení kaktusy je vlastně zjednodušujícím názvem pro čeleď, která se správně jmenuje kaktusovité. Pro vytrvalé rostliny jsou typické sukulentní stonky specifické stavby. Namísto klasických listů mají trny.

Nemusíte však mít obavu, že by trny byly to jediné, čím vás kaktus potěší. Správně pěstované rostliny totiž krásně kvetou. Mnoho začínajících pěstitelů však květy vyhlíží marně.

Pěstování přitom není nijak přehnaně náročné. Kaktusy jsou poměrně skromné na zálivku, přežijí, pokud na ně občas zapomenete a až pojedete na dovolenou, nemusíte jim nutně shánět opatrovníka, který se o ně postará. Stačí je během období vegetace zalít jednou za týden.

Zato poměrně špatně snáší nedostatek slunečního svitu. V bytě orientovaném na sever se jim líbit tedy příliš nebude.

Jak se starat o kaktusy

Každý rok na jaře bychom měli kaktus přesadit. Eventuálně to můžeme udělat i v létě. Konkrétně v pozdním létě dochází ke stagnaci růstu. V tomto období rovněž vyžaduje rostlina jen minimální zálivku. A pozor, vezměte si na přesazování určitě rukavice.

Říjen je obdobím, kdy kaktus potřebuje zazimovat. Odnést byste ho proto měli do chladu, třeba do sklepa. Pro vegetační klid vyžadují rostliny teplotu asi 12 °C. Jestliže to neuděláte, nebudou vám kvést. Zapomnětlivé pěstitele pichlavý fešák zkrátka neodmění.

Ulehčit si život můžete i vhodnou volbou dostatečně nenáročného druhu. K nejpočetnějším patří například rod Mammillaria, který je typický svými krásnými květy. Pro začátečníky lze rovněž doporučit kaktusy rodu Gymnocalycium. Amatérské pěstování snadno zvládne i Echinocereus v podmínkách začínajících kaktusářů se dobře daří i kaktusům rodu Echinocactus.

Jediné omezení, které z pěstování kaktusů plyne, tak je to, že je musíte dát z dosahu dětí a domácích mazlíčků, mohli by se o ně zranit.