Hortenzii před zimou věnujte dostatečnou péči. Na jaře se odvděčí krásnými květy

Hortenzii před zimou věnujte dostatečnou péči. Na jaře se odvděčí krásnými květy
Hortenzie jsou rostlinami s nádhernými květy. Aby každoročně rozkvetly, je potřeba jim před zimou věnovat dostatečnou péči. Jen tak vám budou po celý následující rok dělat radost.

Hortenzie rostou všude po světě

V České republice jsou hortenzie považovány za okrasné dřeviny. V Asii, ve které jsou nejvíce rozšířeny, jsou to ale také keře, stromy či liány. Nejvíce druhů najdeme v Číně. Zde roste okolo 30 různých hortenzií. Další jsou pak rozprostřeny po celé Asii i Americe.

Abyste se dočkali nádherného květenství, je potřeba o hortenzie dostatečně pečovat a také je umístit na správné místo. Hortenzie nemají moc rády přímé slunce. Milují spíše zastíněná místa. Pokud je ale budete dostatečně zásobovat vodou, zvyknou si i na přímém slunci. Hrozbou pro hortenzie je vápník a zásadité půdy. V těch vám tyto rostliny nikdy nebudou prospívat.  Ideální je pro ně smíchání rašeliny, písku a klasické hlíny. Nikdy však nepřidávejte vápník.

Hortenzie se musí na zimu připravit

Pokud toužíte po hojně kvetoucí hortenzii i v následujících letech, pak jí musíte alespoň částečně pomoct přečkat zimu. Hortenzie je sice odolná vůči mrazům, i tak je ale potřeba ji na zimu připravit. Záleží však na tom, jaký druh hortenzie na zahradě máte. Každá z hortenzií si totiž zaslouží trošku jiné zacházení. Ať už se jedná o jakýkoliv druh, nikdy nezapomeňte hortenzie dostatečně pohnojit. Po celou zimu tak bude mít rostlina přístup k velmi potřebným živinám. Zazimovat je vhodné kořeny, s kterými přikryjete také na zimu připravenou půdu. Ideální je kořeny hortenzie s půdou přikrýt netkanou textilií, na kterou ještě přiložíte chvojí či jiné větvičky zabraňující proniknutí jak sněhu, tak také mrazíků.

Rozhodně se před zimou nepouštějte do jakýchkoliv úprav hortenzií. Vše má čas a vydrží až do jara. Pokud byste rostlinu na podzim jakkoliv seřízli, pravděpodobně vám v následující letní sezóně nevykvete.

Odkvetlé květy vydrží na hortenzii až do jara

Pokud během zimy není sníh, nesmíme zapomenout hortenzie pravidelně zalívat. Když dojde k vyschnutí kořenů, nelze již hortenzii přimět zpátky k životu. Na zimu hortenzie můžete ostříhat. Existuje ale také varianta, kdy necháte odkvetlé květy na rostlině až do jara a teprve poté je ostříháte. Po odkvětu však nezapomínejte na přesazování rostlin. Ty starší můžete přesazovat pouze jednou ročně po odkvětu. U mladších rostlin se nebojte přesazení také po zimní sezóně.

Odkvetlé květy na rostlině můžete nechat až do jara a teprve poté je ostříháte
Odkvetlé květy na rostlině můžete nechat až do jara a teprve poté je ostříháte | Zdroj: Julietphotography / Shutterstock

Listy hortenzie velkolisté nikdy nesmí zmrznout

Jedním z druhů, který je poměrně náročný na péči před zimou, jsou hortenzie velkolisté. Jak již název vypovídá, tato rostlina má veliké listy. Právě ty nesmí přes zimu v žádném případě zmrznout. Na řadu tak při zazimování přichází netkaná textilie a mulčovací kůra. Listy, které potřebuje ochránit, přesuneme ke středu rostliny. Následně je přikryjeme netkanou textilií, na kterou můžeme dát i mulčovací kůru. Stejně jako listy nezapomeňte klasicky chránit také kořeny rostliny.

Hortenzie v květináčích můžete uložit k zimnímu spánku

Hortenzie, které pěstujete v květináčích, mají velmi jednoduchou předzimní péči. Stačí je odnést do tepla. Ideálně do světlé místnosti, kde se teplota pohybuje okolo 10 °C. I zde nezapomínejte rostliny pravidelně zalévat, a pokud možno je alespoň občas vystavit slunečním paprskům. Zvládnou ale přezimovat také v tmavé a chladné místnosti. Bude to pro ně něco, jako zimní spánek.

Hortenzie stromečková statečně vzdoruje mrazu

Některé druhy hortenzií nejsou příliš náročné a zimu zvládají bez větší újmy. Takovou je například hortenzie stromečková. Ta je velmi odolná vůči mrazu. Můžete ji sice přikrýt alespoň chvojím, na jaře by ale měla být v plné formě. A pokud ne, jednoduše její zmrzlé části odstřihněte.

Zdroj článku: