Můžete ušetřit s tepelným čerpadlem? Určitě. Zjistěte jak

Můžete ušetřit s tepelným čerpadlem? Určitě. Zjistěte jak
Zajistit si co největší energetickou soběstačnost je cílem mnoha majitelů rodinných nebo bytových domů. Na přední místo pak patří nezávislost při vytápění. Pokud plánujete měnit zdroj svého vytápění nebo máte novostavbu a topení budete teprve řešit, pak se zaměřte na tepelná čerpadla.

Jedná se o velmi efektivní zdroj vytápění, které vám v budoucnu ušetří peníze. A my vám poradíme, jak můžete ušetřit i na jeho pořízení.

Využijte výhodnou dotaci

Pořízení tepelného čerpadla nepatří k úplně nejlevnějším investicím do bydlení. I když je návratnost financí jistá, pro řadu rodin může takový výdaj představovat značnou zátěž. I proto je pořízení tepelného čerpadla zahrnuté do dotačního programu Ministerstva životního prostředí – Nová zelená úsporám. Má motivovat a podpořit využití obnovitelných zdrojů v nemovitostech, což je v aktuální ekonomické situaci více než žádoucí. Na pořízení tepelného čerpadla tak nyní můžete výrazně ušetřit.

Na přední místo patří nezávislost při vytápění, zdroj: Alexey Stiop / Shutterstock

Podmínky získání dotace

  • Žadateli o dotace mohou být fyzické i právnické osoby – tedy přímo majitelé domu nebo bytu.
  • O dotaci mohou požádat dokonce až 24 měsíců zpětně.
  • Podmínkou je dodržení technických parametrů dle žádosti (na rozdíl od výměny kotle, kde je nutné dodržet také předepsaný produkt).
  • V žádosti musí být zpracovaný posudek s projektovou dokumentací a energetické hodnocení budovy.

Pro které typy čerpadel je dotace určená a jaká je její výše?

Dotace se může týkat v podstatě jakéhokoli typu tepelného čerpadla, které sníží energetickou náročnost budovy, tedy:

  • Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění a ohřevem teplé vody – výše podpory 100 tisíc Kč.
  • Tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez ohřevu teplé vody – výše podpory 80 tisíc Kč.
  • Tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s ohřevem teplé vody připojené k fotovoltaickému systému – výše podpory 140 tisíc Kč.
  • Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch – výše podpory 60 tisíc Kč.

Lez kombinovat dotaci?

Souběžně s tímto programem je možné požádat i o tzv. kotlíkovou dotaci. Na tu mohou dosáhnout fyzické osoby, které tepelným čerpadlem nahrazují neekologický kotel na tuhá paliva. V kombinaci obou programů je tak možné získat bonus až 40 tisíc Kč.

Tepelná čerpadla spotřebovávají jen nepatrné množství energie na svůj provoz, zdroj: Skylines / Shutterstock

Jak se projeví provoz čerpadla na spotřebě energie?

Běžné způsoby vytápění, a tím myslíme plynové kotle, kotle na tuhá paliva nebo elektrické kotle, mají vysoké roční náklady na provoz i na obsluhu. Plynové kotle i kotle na tuhá paliva vyžadují navíc pravidelnou údržbu a revize. Topení dřevem nebo uhlím pak zahrnuje i pracnou část s obstaráváním topiva a úklidem. Tepelná čerpadla spotřebovávají jen nepatrné množství energie na svůj provoz, a to především na kompresor. Teplo pro vytápění získávají z okolního prostředí, do které vy nemusíte nic investovat. Návratnost je tak v řádu několika let a dále máte svůj tepelný komfort v podstatě zadarmo, a hlavně bez práce.