Bílé tenisky vypadají hezky, ale snadno se zašpiní: Díky těmto radám vám už budou jenom zářit

Bílé tenisky vypadají hezky, ale snadno se zašpiní: Díky těmto radám vám už budou jenom zářit
Bílé tenisky jsou opravdu pěkné, ale jakmile je párkrát vezmete na sebe, jsou špinavé a je pro vás ostuda ukázat se v nich na veřejnosti. Naštěstí není nemožné je udržet čisté. Chce to jen pár minut péče denně a každý vám vaše boty bude závidět.

Soda a čpavek

Jedlá soda a peroxid vodíku dokážou obnovit krásný vzhled vašich bílých tenisek. V hrníčku smíchejte sodu s vodou, aby vznikla pasta. Ta by měla zaplňovat polovinu nádoby. Následně přidejte jednu lžíci peroxidu vodíku.

Namočte předmět, kterým budete tenisky čistit, například houbičku nebo hadřík (ideálně z mikrovlákna), v této pastě a naneste na boty. Pokud na nich je bláto, je vhodné ho napřed odstranit například kartáčem, než se pustíte do samotného čištění.

Nechte pastu působit ne více než čtvrt hodiny a poté boty opatrně opláchněte ve studené vodě. Boty následně nechte uschnout ideálně na čerstvém vzduchu, ne však na přímém slunečním svitu.

Voda a přípravek na nádobí

Smíchejte teplou vodu a přípravek na nádobí v poměru dvě čajové lžičky přípravku na jeden hrnek teplé vody. Tento způsob je dobré použít, když máte kožené nebo plátěné tenisky.

Sundejte tkaničky, které by překážely, neboť ty je vhodné čistit jinak.

V roztoku namočte houbičku či hadřík a boty opatrně vydrhněte. Poté boty opláchněte a stejně jako v předchozím způsobu nechte usušit nejlépe na čerstvém vzduchu, ale opět pozor na sluneční paprsky.

Čištění tkaniček a podrážek

Tkaničky a podrážky si zaslouží speciální péči i pozornost. Čistí se trochu jinak než horní strana tenisek.

K vyčištění tkaniček nalijte do misky teplou vodu a malým množstvím pracího prášku. Poté tkaničky na hodinu namočte, poté je vyjměte, vyždímejte a propláchněte vodou. Následně je pověste, aby se usušily, ideálně opět na čerstvém vzduchu.

K čištění podrážek se skvěle hodí zubní pasta a starý kartáček. Pozor, pasta by neměla být na gelové bázi. Ujistěte se, že zubní kartáček má měkké štětinky. Potom už stačí podrážky očistit hadříkem. Výsledkem budou boty, které budou vypadat jako nové.

Své bílé tenisky byste měli čistit pravidelně, nejlépe aspoň jednou za měsíc
Své bílé tenisky byste měli čistit pravidelně, nejlépe aspoň jednou za měsíc | Zdroj: NewAfrica / Depositphotos

Jak často čistit

Takto důkladně byste své bílé tenisky měli čistit jednou za měsíc. Je ale vhodné je otřít od nečistot pokaždé, když si je sundáte. Díky tomu, že po každém nošení věnujete pár minut povrchovému vyčištění svých tenisek, při příštím velkém čištění nebudete mít tolik práce.

Proč neprat v pračce

Neustále se vedou debaty o tom, zda bílé tenisky prát nebo neprat v pračce. Tuto informaci byste měli najít na obalu přímo od výrobce. Pokud si nejste jisti a obal jste již vyhodili, doporučujeme tenisky v pračce neprat.

A proč je tak nevhodné prát tenisky v pračce? Z jednoduchého důvodu – tenisky dlouhodobě nevydrží tak vysokou teplotu a budou mít tendenci se rozpadnout. Možná argumentujete, že můžete zapnout nižší teplotu. To má tu nevýhodu, že boty se nemusejí vyprat pořádně a pokud jsou více špinavé, špína může zůstat.

Navíc pokud máte tenisky vyrobené například ze semiše, prací prostředek by je mohl poškodit.

Z výše uvedeného vyplývá, že je lepší dát si práci a prát tenisky ručně než být později nemile překvapeni.

Zdroje článku: