Jarní typ: Při nákupu trvalek dejte pozor na toto

Jarní typ: Při nákupu trvalek dejte pozor na toto
Trvalky jsou zásadním ukazatelem krásy i zdraví Vaší zahrádky. Jsou známé tím, že nám přinášejí radost po mnohá léta. Právě tento fakt jim přikládá ještě větší důležitost, neboť jsou také efektivní volbou v případě, že nechceme každý rok investovat do zahrady příliš moc peněz.

Pestrá nabídka trvalek na zahradě přispívá k biologické rozmanitosti celého ekosystému

Jednou z klíčových výhod, které trvalky přinášejí je jejich schopnost poskytovat nepřetržitou pastvu pro oči všech návštěvníků a během velké části roku. Dodávají vizuální přitažlivost celému komplexu zahrady. I přestože je tato estetická funkce trvalek nedocenitelná, mají v zahradě také praktické opodstatnění, a to je jejich schopnost přitahovat opylovače a další užitečný hmyz, čímž přispívají k biologické rozmanitosti celého zahradního ekosystému.

Trvalky oproti jednoletým rostlinám vyžadují mnohem méně péče, a proto jsou volbou čísla jedna pro ty, kteří chtějí mít ze své zahrady radost, ale nechtějí jí věnovat veškerý volný čas.

Až se vydáte do zahradnictví a budete se procházet mezi dlouhými řadami vytrvalých rostlin, vyplatí se mít nějaké zaručené tipy, jak vybrat ty nejlepší rostliny, které si odvezete domů. Přinášíme Vám tipy, které Vám výlet do zahradního centra usnadní.

Je rostlina v plném květu opravdu tou pravou?

Našim základním instinktem při výběru rostlin, které jsou zrovna v květu, je vybírat takové rostliny jejich květy jsou momentálně v plné síle. Tímto krokem se však velmi často ochuzujeme o čas, který uplynul, než rostlina vykvetla a je velmi pravděpodobné, že při přesazení na zahradu velmi rychle odkvete. Ideální je situace, pokud v regálech nalezneme, jak rostliny v plném květenství, tak i ty s poupaty. Dle vykvetlých rostlin můžeme posoudit konečný vzhled dané rostliny, ale domů si odneseme rostliny, jimž teprve vyrážejí poupata.

Při správném výběru květin, vás čeká krásná květinová zahrada
Při správném výběru květin, vás čeká krásná květinová zahrada | Zdroj: sameashk.yahoo.com.hk / Depositphotos

Vyhněme se nákupu rostlin s těmito znaky:

  1. Poškození rostlin škůdci a nemocemi: Listy či květy jsou na první pohled napadeni škůdci, což se často projevuje dírkami v listech i květech rostliny. Rostlina vypadá nezdravě a její listy jsou zkroucené, popřípadě mají místy světlejší barvy než je zdrávo, což je způsobeno tím, že škůdci postupně z rostlin vysávají živiny. Rostliny, které jsou viditelně napadané, si opravdu domů nenoste, mohlo by se lehce stát, že budou napadeny i rostliny, které už doma máte.
  2. Přemokřené rostliny: Na první pohled většinou celá rostlina schází a dokonce se mohou oddělovat její stonky od kořenového základu. Ideální je sáhnout si na samotnou rostlinu a prozkoumat tak její pevnost a přemokření půdy. Tím lehce zjistíte, jak na tom rostlina je, co se týče celkové její vitality.
  3. Rostliny mají spálené listy: Zejména na jaře je u některých trvalek patrné, že byly příliš rychle vystaveny prvním jarním paprskům, které mohou být vůči jemným lístkům zpočátku agresivní. To se velmi rychle odrazí na jejich vzhledu, kdy listy rostlin viditelně zhnědnou a začínají usychat.
  4. Došlo k evidentnímu prořezání rostliny: Některé obchody v rámci zvýšení vlastního prodeje odřezávají uschlé či shnilé části rostliny tak, aby rostlina stále vypadala zdravě. Toto prořezávání poznáte velmi lehce, pokud se detailně podíváte na vzhled rostliny, případně prozkoumáte i střed rostliny, který není na první pohled vidět.

V ideálním případě, před samotným nákupem, prozkoumejte trh a zjistěte si, v jakém zahradním centru bude vhodné trvalky nakoupit. Zeptejte se svých známých, přečtěte si recenze nebo obejděte z počátku více míst. Skvělou volbou jsou ta zahradnictví, kde si můžete přímo pohovořit s personálem a nechat si zodpovědět otázky, které Vám leží na srdci.