Na podzim keře prořezávejte opatrně. Na zimu potřebují dostatek energie, aby přežily

Na podzim keře prořezávejte opatrně. Na zimu potřebují dostatek energie, aby přežily
Na podzim si zahrada žádá nejednu úpravu. Nejinak je tomu také u keřů. Většině z nich je potřeba na podzim věnovat péči a ulevit jim od starých a poškozených větví.

Keřům pomozte zbavit se nepotřebných větví

Prořezávání keřů není sice ničím složitým, musíte ale vědět jak na to. V opačném případě byste mohli udělat více škody než užitku. Stejně jako i další dřeviny, i keře se na podzim připravují k zimnímu spánku. Zásah do jejich větví tak nemůže být příliš radikální. Pořádné stříhání si nechte až na jaro, kdy bude keř v plné síle. Keře nechte přes zimu odpočinout. Zbavte je pouze těch větví, které jsou suché nebo nějak poškozené. Ideální je, pokud opadané listy necháte pod keřem. Budou tak chránit kořeny před případnými mrazíky a zimou.

Bobulovité keře na podzim volají po prořezání

Mezi všemi druhy keřů ale existují ty, které vaši podzimní péči ocení. A sice keře ovocné. Bobulovité keře, mezi než patří například černý rybíz nebo angrešt na podzimní prořezání doslova čekají. Pokud jej provedete správně, během další sezóny se vám keře odmění bohatou úrodou.

Túje a cypřiše před zimou zbavte zbytečné zátěže

Na podzim můžete zastřihávat také túje a cypřiše. Udržet tvar těchto dřevin dokonalý chce poměrně dost práce. Pravidelným střiháním si ji ale můžete ulehčit. Protože je zima dlouhá, vyplatí se ještě před tímto obdobím túje a cypřiše trošku zkrášlit. Na jaře tak nebudete mít tolik práce. Navíc během zimy, kdy zahrada vypadá spíše pošmurně, budou alespoň tyto keře v perfektním stavu. Pro ještě lepší efekt je můžete na zimu dozdobit různými světýlky. Ty vytvoří příjemnou nejen vánoční atmosféru.

Staré větve ostříhejte na podzim, do jara se z toho keř zvládne vzpamatovat

Na zdravém keři ponechte dostatek výhonů, zbavte se ale těch, které na první pohled vypadají bez života. Pokud máte keř již nějaký ten rok na zahrádce, zkuste postupně každý rok odstranit ty nejstarší větve tak, aby se nové na keři co nejčastěji obměňovaly. Pořád ale mějte na paměti, že musíte nechat také dostatek větví na další sezónu.

Některé větve můžete ostříhat už na podzimm do jara se keř vzpamatuje
Ostříhejte nejstarší větve tak, aby se nové na keři co nejčastěji obměňovaly | Zdroj: vladdon / Shutterstock

Živé ploty můžete ostříhat na podzim i na jaře

Podzimní péči si zaslouží také živé ploty. Můžete si sice vybrat, zda budete o tyto ploty pečovat na jaře nebo na podzim, právě chladné podzimní období ale může být lepší variantou. A to proto, že ploty budou přes zimu vypadat upravené a na jaře se zase keře vrátí do své plné síly. Jehličnaté keře je vhodné stříhat pouze jednou ročně. Opět platí, že na podzim stříháme především přebytečné, poškozené a suché větve.

Keře nesmíte větví zbavit úplně

Ať už budete stříhat jakýkoliv keř, vždy si dávejte pozor, abyste nestřihli příliš hluboko. Mohlo by se totiž stát, že obnažíte část keře, na které již nejsou listy. Pro keř by tak bylo následující chladné zimní počasí velmi nepříjemné. Dokonce by se mohlo stát, že keř zimu nepřežije.

Správný nástroj na prořezání keřů já základ

Na prořezání keřů si vždy připravte kvalitní nástroj. Pokud máte keře drobnější, na kterých rostou spíše slabší větve, využít k jejich odstranění můžete nůžky. Při odstaňování silnějších větví ale sáhněte po kvalitnějším nástroji. Například po dvouručních nůžkách nebo zahradnické pilce přímo uzpůsobené k úpravě keřů a dalších dřevin.

Na podzim keř zazimujte, na jaře jej dostříhejte

Úprava zahrady může být poměrně náročnou činností. Pokud ale budete o keře a další dřeviny pečovat pravidelně alespoň dvakrát do roka, žádná příliš namáhává práce vás nečeká. Na prořezávání si pořiďte kvalitní nůžky nebo pilku. Díky tomu vám půjde práce dobře od ruky. Nezapomeňte však, že na podzim je lepší prořezávat keře jenom částečně. Keř potřebuje přes zimu odpočívat. Zbavte jej přebytečných a uschlých větví, zbytek úprav ale nechte až na jaro.

Zdroj článku: