Osvědčené tipy na úsporu vody v koupelně. Znáte je?

Osvědčené tipy na úsporu vody v koupelně. Znáte je?
Při vzrůstajících cenách energií a neustálém zdražování není divu, že se mnoho domácností snaží najít způsoby, jak ušetřit. Dnes se zaměříme na šetření vody v koupelně.

Šetření vodou je nejen šetrné k životnímu prostředí, ale také vám ušetří peníze. Ačkoli je Země často nazývána modrou planetou, z celkového množství vody na planetě je pro nás dostupné méně než 1 % sladké vody, kterou můžeme využít. V důsledku toho je poptávka po sladké vodě vždy vysoká.

Voda pro kohoutky s teplou vodou, sprchy a vany tvoří přibližně 20 % účtu za energii v průměrném domě vytápěném plynem. Z těchto skutečností je zřejmé, že voda je vzácný zdroj, kterým je třeba šetřit. Pojďme se tedy podívat na několik tipů, jak šetřit vodou v koupelně.

Místo koupání se sprchujte

Sprchováním spotřebujete asi jen polovinu vody oproti koupání ve vaně. Snažte se také zkrátit dobu, po kterou se sprchujete, pod pět minut.

Pokud si vanu nedokážete odepřít, nenapouštějte ji plnou

Při koupeli naplňte vanu pouze do poloviny. Tímto způsobem minimalizujete rozlití vody. Další důležitou technikou úspory vody je, že byste měli vždy nejprve ucpat odtok. Nečekejte, až bude voda horká. Teplotu vody upravujte podle toho, jak se vana napouští. Tato drobná změna vám umožní dlouhodobě ušetřit spoustu vody.

V zimě trvá ohřev vody nepřiměřeně dlouho, zejména ráno. Zvažte uložení studené vody, která zpočátku teče, do kbelíku. Tuto vodu můžete později použít na zahradě nebo k zalévání pokojových rostlin.

Úsporná sprchová hlavice omezuje množství vody, zdroj: Tero Vesalainen / Shutterstock

Nainstalujte úsporné sprchové hlavice

Úsporná sprchová hlavice omezuje množství vody, které jí protéká. Novější modely obvykle snižují množství spotřebované vody téměř o 50 %, ale stále vám poskytují příjemný zážitek ze sprchování. Instalace této sprchové hlavice je poměrně snadná. Stačí odšroubovat stávající sprchovou hlavici a nahradit ji novou. Úsporná sprchová hlavice není vhodná, pokud máte nízký tlak vody.

Opravte kapající vodovodní kohoutky a zkontrolujte, zda vám voda neuniká

Netěsnící vodovodní kohoutek může způsobit zbytečné plýtvání vodou. Někdy však netěsnosti nejsou tak zjevné. Jediný způsob, jak můžete zjistit (nebo dokonce tušit), že ve vaší domácnosti dochází k úniku vody, je pravidelně sledovat spotřebu vody.

Pokud dojde ke skokovému nárůstu spotřeby vody, který nedokážete vysvětlit (např. častější zalévání zahrady v létě nebo návštěva hostů), může to být jasný signál úniku vody. Dalším příznakem úniku je pokles tlaku vody. Tento pokles často zaznamenáte, když se sprchujete nebo napouštíte vanu.

 Splachujte menším množstvím vody, zdroj: Me dia / Shutterstock

Vypínejte kohoutek, když ho nepoužíváte

Toto je zdaleka nejúčinnější tip na úsporu vody v koupelně. Když si čistíte zuby, holíte se, kloktáte nebo se myjete, zavřete kohoutek. Zvykněte si zapínat kohoutek pouze tehdy, když vodu potřebujete. Další věc, kterou můžete udělat pro úsporu vody, je udržovat sílu vody na minimu pokaždé, když kohoutek otevřete.

Používejte poloviční splachování

Většina toalet má na splachovadle dvě volby, jednou vypustí jen polovinu nádržky, druhá (větší tlačítko) vypustí nádržku na vodu celou. Splachujte menším množstvím vody. Do nádržky na vodu můžete také vložit například plastovou láhev s vodou, která zmenší objem vody, která se do nádržky vejde.

Zdroje článku: