Vysává robotický vysavač lépe než vy? Prozatím nedokáže zcela nahradit klasický úklid manuálním vysavačem

Vysává robotický vysavač  lépe než vy? Prozatím nedokáže zcela nahradit klasický úklid manuálním vysavačem
Robotické vysavače jsou velmi moderním pomocníkem v domácnosti, který zvládá minimálně část úklidu docela sám. Používání takového vysavače s sebou nese nesporné výhody, je však schopen nahradit klasický manuální typ?

Používání robotického vysavače se v posledních letech rozšiřuje po celém světě, není tedy divu, že se jedná o nejrychleji rozvíjející se odvětví mezi domácími spotřebiči. Vysavače tohoto druhu navíc prochází velmi rozsáhlým a rychlým vývojem, jenž směřuje k inovaci a neustálému zdokonalování.

V porovnání se staršími modely, ty dnešní nabízí celou řadu funkcí, díky nimž dosahují velmi žádoucích vlastností a provozu. Dokáže tedy moderní robotický vysavač s automatickým provozem nahradit běžný manuálně ovládaný člověkem?

Rozdíl v účinnosti robotického a manuálního vysavače

Odpověď na výše uvedenou otázku si klade řada výrobců i prodejců, proto podrobují jednotlivé modely testům, z nichž vyplývá několik skutečností. Asi nejdůležitější je fakt, že robotické vysavače prozatím nedokážou zcela nahradit klasický úklid manuálním vysavačem, pokročilé modely však zastanou poměrně velkou část, proto pro jejich uživatele představují výraznou časovou úsporu.

Testy, které se zaměřují na tento typ výzkumu, obvykle zahrnují rychlost a objem množství nečistot – a standardně v nich vítězí výkonnější ruční vysavače. V čem tedy tkví výhody a nevýhody robota?

Jak robotický vysavač funguje

Robotický vysavač je spotřebič, který je naprogramován k úklidu horizontálních povrchů, pohybuje se ve vymezeném prostoru, který si moderní modely jsou schopny samy určit. Úklid robotickým vysavačem probíhá dle stanoveného vzorce (který právě u moderních modelů vychází z mapování prostoru).

Vysavač je vybaven dokovací stanicí, kde se dobíjí a v níž je zaparkovaný v klidovém režimu. Jednotlivé modely je možné programovat na různé formy provozu a obsahují řadu funkcí včetně časování, díky kterému může vysavač fungovat nezávisle na pohybu obyvatel domácnosti, nebo ovládání pomocí mobilní aplikace.

Samotný úklid pak probíhá zabudovanými rotačními kartáči, nečistoty jsou sbírány do zásobníku, některé typy jsou schopny i vytírat.

Výhody robotického vysavače

Mezi nesporné výhody tohoto typu vysavače patří jeho samostatnost – po naprogramování funguje dle nastaveného režimu a pomáhá udržovat podlahy čisté. Přestože není tak výkonný jako ruční vysavač, dobře si poradí s drobnými nečistotami nebo zvířecími chlupy.

Další výhodou je jejich tvar, který umožňuje úklid na řadě těžko dostupných míst. Pokud máte tedy domácí mazlíčky, stane se pro vás neocenitelným pomocníkem, který budete s radostí využívat jako doplněk úklidu klasickým vysavačem. Ten se navíc zkrátí o pravidelnou údržbu, kterou robot vykoná.

Nevýhody robotického vysavače

Primární nevýhodou automatického robotického vysavače je jeho cena, která je značně vysoká, a složitá oprava v případě poruchy. Robotický vysavač navíc nedisponuje takovou účinností, aby zcela nahradil velký pravidelný úklid, a i přes velmi dobré naprogramování se může stát, že se někde zasekne (pokud například pohneme nábytkem).

Také je potřeba si dávat pozor na to, jaké nečistoty se na zemi nachází – většina vysavačů není schopna z podlahy odstranit některé mazlavé nečistoty nebo špínu podobného ražení, zachytí se však na kartáčích, které ji mohou roznést po větší ploše.

Zdroj článku: