Neplýtváte potravinami? Nenakupujete zbytečně moc? Plánujte a ušetříte

Neplýtváte potravinami? Nenakupujete zbytečně moc? Plánujte a ušetříte
Všem se nám stává, že jídlo nakoupíme nebo ho uvaříme moc a pak nevíme co s ním. V těchto případech bohužel často končí v koši. Dnes vám přinášíme několik tipů, jak neplýtvat potravinami a zároveň ušetřit peníze.

Vyvarujte se příliš velkého nákupu

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zabránit plýtvání potravinami, je nakupovat méně. Zásobená lednice může vypadat lákavě, ale pokud domácnost nedokáže všechny potraviny sníst, může to vést k plýtvání potravinami. Pokud místo jedné delší cesty do obchodu s potravinami uskutečníte každý týden několik kratších cest, můžete zabránit tomu, abyste nakupovali příliš mnoho potravin, a snížit množství odpadu.

Než vyhodíte potraviny, dvakrát si to rozmyslete

Přestože plíseň je jasným znamením, že něco patří do odpadu, není nutné vyhazovat potraviny, které už jsou trochu prošlé. Například mnoho druhů zeleniny a zelenin může změknout nebo mírně zvadnout, když jsou těsně před zralostí. Přesto mohou být vynikajícím doplňkem polévek, koktejlů nebo zapékaných pokrmů.

Ze zbytků zeleniny lze připravit vývar na polévku. I starý chléb lze použít k přípravě toastů nebo strouhanky. Datum spotřeby může být zavádějící. Pokud se produkt zdá být stále čerstvý a použitelný, lze jej obvykle konzumovat.

Vyvarujte se příliš velkého nákupu, Zdroj: The Image Party / Shutterstock

Vždy si připravte nákupní seznam

Nákup potravin, které již máte doma, se může stát dalším zdrojem plýtvání peněz i jídla. Inventarizace potravin v domácnosti a sestavení nákupního seznamu před cestou do obchodu může pomoci vyhnout se nákupu nepotřebných potravin a omezit případné plýtvání.

Sestavte si týdenní jídelníček

Sestavení jídelníčku na celý týden může některým lidem pomoci uspořádat spotřebu potravin a snížit množství odpadu. Při plánování jídel na týden vám mohou pomoci online nástroje nebo kuchařky, které vám pomohou sestavit přesný nákupní seznam. Sestavení týdenního jídelníčku může trvat několik hodin, ale některým lidem může pomoci omezit dohady o jídle a zabránit plýtvání potravinami.

Sestavte si týdenní jídelníček, Zdroj: Brent Hofacker / Shutterstock

Vedení deníku zkažených potravin

Zapisování typů potravin, které se kazí, může člověku pomoci určit potraviny, které může omezit. Pokud například někdo zjistí, že vyhazuje hodně pomerančů, protože se kazí, řešením může být kupovat méně pomerančů, aby se zabránilo jejich zkažení.

Jezte zbytky jídla

V rámci stravovacího plánu, který má snížit množství odpadu, si mnoho lidí vybírá jeden nebo dva dny v týdnu, kdy sní zbytky jídla, které mají uložené v lednici nebo mrazáku. To pomáhá snižovat množství odpadu z každého jídla a udržovat pořádek v lednici a zároveň šetří.