Potraviny, které přispívají ke stárnutí: Na tyhle pochutiny si dejte pozor

Potraviny, které přispívají ke stárnutí: Na tyhle pochutiny si dejte pozor
Každý z nás přirozeně stárne, ale někdy průběh, a především rychlost projevů stárnutí, ovlivňujeme sami. Za vrásky nebo předčasné stárnutí organismu může především nezdravý životní styl, nadměrné pití alkoholu a samozřejmě kouření. Kromě toho bychom si ale měli dávat pozor i na to, co jíme. Některé potraviny jsou totiž také velkým zlem pro naše tělo. Čemu se vyvarovat?

Trans mastné kyseliny nebo polotovary

Trans mastné kyseliny jsou zabijákem buněk – a kromě toho, že mohou způsobovat stárnutí, ovlivňují nepříznivě i náš imunitní systém. Objevují se zejména ve smažených jídlech a v tolik oblíbených brambůrkách.

Chipsy a smažená jídla tak jezte opravdu jen v omezeném množství. Stejně nebezpečné jsou i polotovary, po nichž občas každý z nás sáhne. Sice nám usnadní práci, ale obsahují zbytečně moc soli a často také sodíku. Důsledkem časté konzumace polotovarů je pak zejména zadržování vody v těle.

Pozor na cukr!

Ani přílišná konzumace cukru našemu tělu neprospívá. Nejde však jen o cukr jako takový, který samozřejmě ničí zuby, může vyvolat v těle dokonce zánět a hubí kolagen a elastin, kvůli čemuž ochabuje pokožka a začínají se tvořit předčasné vrásky. Cukr se ve skryté podobě často ukrývá i v potravinách, v nichž bychom to nečekali. Vyvarovat bychom se tak měli například i energetickým nápojům nebo sladkému pečivu z pekárny. To už je lepší upéct si něco sladkého doma. Tam víte, co všechno do těsta dáváte, a množství cukru se dá regulovat.

Zdroj: Autor: Antonio Guillem / Shutterstock

Uzeniny a zpracovávané maso

Rádi si dáte na večeři párek nebo dobrou klobásku? I u těchto jídel se ale mějte na pozoru a konzumujte je opravdu jen výjimečně. Všechny uzeniny, slanina, párky a podobně se řadí mezi zpracovaná masa a při jejich výrobě se využívají konzervační látky. Právě konzervační látky pak mohou začít uvolňovat volné radikály v těle, ohrozit vás pak může klidně i rakovina.

Pokud chcete být dlouho fit a vypadat mladě, snažte se jíst nezpracovávané potraviny. Nejlepší jsou potraviny čerstvé, ze kterých si doma jídlo sami uvaříte!

Zdroj: