Ochraňte zeleninu před škůdci: Můžete ji schovat mezi nevábné rostliny nebo na zahradu nalákejte berušky

Ochraňte zeleninu před škůdci: Můžete ji schovat mezi nevábné rostliny nebo na zahradu nalákejte berušky
Boj sváděný se škůdci se občas zdá jako předem prohraný. Nehledě na to, co děláte, zdá se, že jsou stále v přesile. Změňte taktiku a škůdci začnou prohrávat. Na vaši zeleninu si již netroufnou. Přinášíme vám sedm způsobů, co dělat.

Pěstujte odrůdy, které škůdcům nechutnají

Určité odrůdy zeleniny škůdcům nechutnají. Pokud tyto odrůdy neznáte, poptejte se ve specializovaných obchodech. Každá zelenina má odrůdu, která škůdce spíše odrazuje než přitahuje. Například máte-li problém s mušími larvami, které vám vyžírají vaši mrkvovou úrodu, zkuste si zakoupit ta semínka, z nichž vyroste mrkev, která škůdcům nechutná (vám však ano).

Podobně můžete vybírat mezi pro hmyz a hlodavce nevábnými bramborami, saláty, paprikami či okurkami. Možná jste o nich dosud neslyšeli, je jich však velké množství.

Schovejte oblíbenou zeleninu mezi nevýrazné rostliny

Téměř všichni škůdci preferují jediný druh zeleniny. Například mandelinku bramborovou spíše uvidíte se pást na listech a stoncích rajčat či brambor než že by způsobily invazi na vašich jahodách. Proto je dobré určitý druh zeleniny skrýt. Zejména pokud má zelenina zelené listy, pěstujte ji uprostřed záhonku salátů, které mají listy fialové. Šance, že by škůdci odhalili váš ďábelský plán, je opravdu mizivá. Popřípadě pěstujte zeleninu obklopenou aromatickými listy, které škůdcům nevoní.

Přemístěte zeleninu někam, kam se škůdci nedostanou

Máte-li trvalý problém se škůdci, jako skvělé řešení se nabízí pěstovat zeleninu v květináčích, které zavěsíte mimo dosah škůdců, kteří létají blízko u země, protože se živí zeleninou nedosahující velké výšky. Skvělým příkladem takové zeleniny jsou saláty nebo mrkve.

Nejen slimáci, ale také holubi si rádi pochutnávají na vaší úrodě. Zajistěte, aby do květináčů nemohlo ptactvo doletět, až už bariérou nebo zavěšením například těsně ke stropu vašeho altánku, či jiné stavby se stropem.

Vybavte se správnou obranou

Můžete si koupit síťky, které jsou určené proti hmyzu a tudíž vyřeší váš přetrvávající problém. Není vhodné umístit je přímo na rostliny, spíše vytvořit nedobytnou pevnost kolem nich. Při boji s housenkami je to ideální řešení. Pokud však hrozba přichází z půdy, tato obrana není účinná.

Nepěstujte, když jsou škůdci nejvíce aktivní

Každý škůdce se objevuje v určitou dobu. Vzhledem k tomu, že téměř každý druh zeleniny ohrožuje pouze pár škůdců, je vhodné pěstovat ho v období, kdy aktivita těchto škůdců je malá. Buď sázejte dříve nebo později, než když se tito škůdci objevují. Mějte však na paměti, že na některé druhy zeleniny může někdy být příliš chladno. Důkladně vymyšlený plán zajistí, že se již nikdy nebudete vztekat nad svou napadenou úrodou.

Požádejte o pomoc dravý hmyz

Řečí jednotlivých druhů nejspíše nemluvíte, můžete je ale přimět, aby se ubytovaly na vaší zahrádce. Slunéčko nebo třeba zlatoočky. Někteří požírají larvy nebo například mšice, jiní je potřebují k rozmnožení – jednotliví škůdci budou omráčeni a stanou se potravou pro jejich potomky.

Nejlepší způsob, jak přilákat tento dravý hmyz, jsou určité vůně. Nejlépe nasládlé, ovšem ani kopr a řebříček nezklamou. Tyto rostliny, které přivítají dravý hmyz, zasaďte buď do záhonu nebo těsně vedle něj.

Věnujte zelenině více péče

Důvodem, proč každá vaše úroda je obsazena nežádoucím hmyzem, savci či ptáky, kteří ničí vaši úrodu, možná se jim dostatečně nevěnujete. Zkuste na seznam svých úkolů zařadit občasné přehnojení, pokud nehnojíte. Zdravé rostliny jsou silné rostliny a také jsou méně náchylné k napadení škůdci. Nezapomeňte ani na správné zalévání, obzvláště v letních měsících, kdy zelenina může trpět suchem.

Zdroje článku: