Chobotnice ve snu: Symbol přehlcení problémy nebo výzva k akci?

Chobotnice ve snu: Symbol přehlcení problémy nebo výzva k akci?
Sen o chobotnici může narážet na přehlcení problémy, komplexy a fóbie dlící v nevědomí či substituovat symbol draka.

Chobotnice patří mezi jedny z nejinteligentnějších tvorů na zemi. Námořníci během staletí popisovali setkání se s krakaticemi, které útočily na lodě a ničily je. Nejděsivější na nich prý bývaly jejich téměř lidské oči.

Varianta č. 1 – Chiméra

Sen o chobotnici může narážet na přehlcení problémy, komplexy a fóbie dlící v nevědomí. V této rovině výkladu snář vnímá sen o chobotnici jako variaci na sen o chiméře či roji včel. V takovém snu s chobotnicí zápasíme a bojujeme, přičemž pokaždé, když se nám podaří přeseknout jedno chapadlo, je nahrazeno jiným.

Chobotnice nás stahuje hlouběji a hlouběji do hlubin, voda se nám dere do plic a hlubina šeptá naše jméno. Sen o chobotnici může značit přehlcení problémy, kdy se nám v našem profesionálním či osobním životě nahromadil nespočet drobných mušek, které dohromady tvoří nepřekonatelný roj. Jsme uzavřeni v cyklu, kdy sotva se nám podaří překonat jeden problém, vyvěrá na povrch problém další.

Optimálním řešením je v tomto případě vytvoření si přehledného seznamu problémů. Ke každému z nich přiřadíme konkrétní datum a krok za krokem se den co den jednoho z nich zbavíme. Důležité je u toho problémy seřadit nejen podle jejich náročnosti, ale i aktuálnosti.

Varianta č. 2 – Drak moří

Určitým opakem k předcházející variantě je ta, v níž chobotnice jako mořské monstrum zastupuje symbol draka. Drak představuje zosobněný chaos, nebezpečí a většinou jeden kardinální problém, kterému se potřebujeme postavit, abychom se mohli dále úspěšně rozvíjet.

Pomocí důkladné introspekce se pokuste identifikovat, co za problém by to pro vás konkrétně mohlo být a následně se na něj zaměřte. Pokud si nevíte rady obraťte se na blízké či odborníka v podobě psychologa.

Zdroj článku:
  • Autorský text