Vláda opět přitvrzuje, ve firmách se bude povinně testovat

Vláda opět přitvrzuje, ve firmách se bude povinně testovat
Krátce po uzavření okresů přichází vláda s dalším opatřením. Nově budou muset firmy testovat své zaměstnance, nemůžeme je totiž zavřít úplně a pohřbít ekonomiku.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček už dávno uvedl, že nemůžeme zavřít veškeré firmy a přerušit průmyslovou výrobu, hnací motor české ekonomiky. Po vydání nových opatření ale přišla kritika ze strany veřejnosti, která nechápe, proč zůstávají otevřená například květinářství, kde se za den prostřídá pár lidí, ale zůstávají otevřené firmy, kde pracuje několik zaměstnanců každý den pospolu. 

Povinné testování místo úplného uzavření

Jakýmsi kompromisem v této pandemické situaci má být povinné testování zaměstnanců jednotlivých podniků. Jako první by měly začít s testováním firmy s více ne 250 zaměstnanci, ty by měly mít první kolo testování hotové do 12.3. Do 15.3. by měly rovněž mít otestováno všechny firmy s počtem zaměstnanců od 50 do 249. Nejedná se o jednorázové testování, odebírání vzorků v podnicích se bude opakovat. Stačit budou pouze antigenní testy.

Za dva týdny dva miliony testů

Ministr Havlíček má v celku optimistické vyhlídky. Podle něj by měly být firmy schopny obdržet více než 2 miliony testů, jestli se tak ale skutečně stane, je ve hvězdách. Každé testování i očkování jsme totiž bohužel svědky naprostého selhání logistiky.