Sny o jablkách jako zrcadlo našeho vnitřního světa: Co nám říkají o našich touhách

Sny o jablkách jako zrcadlo našeho vnitřního světa: Co nám říkají o našich touhách
Jablko ve snu značí plodnost, jaro, ale může mít i temnější podtóny, které jsou typicky ilustrované napříč mytologií a náboženstvím.

V dobách, kdy jediným sladidlem k dispozici byl med a v něm máčené či sušené pochutiny tou nejsladší věcí, nabývalo ovoce zcela jiného významu než v současné době, kdy je jeho konzumace popularizována zejména s ohledem na zdravotní benefity a vitamíny. Ovoce dříve bylo doslova tím nejsladším, co mohl obyčejný člověk okusit, což se odráží na symbolice, kterou pro nás podvědomě má.

Sladkost bytí a hojnost

Sen o množství jablek může právě symbolizovat bohatost sladkosti, kterou ve svém životě v současnosti nacházíme, případně je nám připomínáno, že je pouze na dosah ruky. Snář poukazuje, že přestože vědomému self se může jevit současnost jako vyprahlé období, které nepřináší námi vyžadované zisky, nevědomí si uvědomuje, že z každého zasazeného semínka vyroste strom s plody, po kterých tak toužíme.

Jaro a otrávené jablko

Snář etabluje, že při bližším zhodnocení kontextu můžeme zjistit, že sen o jablkách může mít stejný výklad jako sen o jaru jako takovém. Jsou v něm vyzdviženy zejména faktory spojené se znovuzrozením ideálů a intimních snů, celková revitalizace naší psychiky a vyšší láska vůči našim blízkým, nám samotným a životu.

Stinným odrazem poté může být sen o otrávených či zkažených jablcích, který metaforicky vyjadřuje, že nějakým způsobem byla jedna z těchto složek kompromitována.

V takovém případě je naším úkolem pomocí introspekce a objektivního zhodnocení naší aktuální situace zjistit, která z nich to byla a blíže se na ni zaměřit, abychom se navrátili do pomyslného jara.

Zdroj článku:
  • Autorský text