Lahodný letní salát s pečeným chřestem

Lahodný letní salát s pečeným chřestem
Připravte si dokonalý zdravý salát s pečeným chřestem, artyčoky, avokádem, ředkvičkami a čerstvými bylinkami. Hodí se téměř ke každému jarnímu jídlu.

Na salát potřebujete:

  • 1 hlávkový salát
  • 2 okurky hadovky
  • 3 ředkvičky
  • 1 zralé avokádo
  • 8 konzervovaných artyčokových srdíček
  • 350 g pečeného chřestu nakrájeného na kousky
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 3 lžíce nasekané čerstvé máty

Na zálivku potřebujete:

  • Šťávu z 1 citronu
  • 1 lžíci vinného octa
  • 2 stroužky jemně nasekaného česneku
  • 1 najemno nasekaná šalotka
  • ⅓ šálku olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Upečte chřest lehce pokapaný olivovým olejem v troubě rozehřáté na 200 °C po dobu 15–20 minut a nechte vychladnout. Rozeberte hlávkový salát na jednotlivé listy a vyskládejte je do velké mísy. Na listy vložte nakrájené okurky, ředkvičky, avokádo, srdíčka artyčoku, nasekaný kopr, mátu a pečený chřest. Na zálivku smíchejte všechny ingredience a dochuťte solí a pepřem. 

Tipy na závěr: Pokud se salát nechystáte podávat ihned, připravte si zálivku zvlášť a přidejte ji až těsně před podáváním. Taktéž avokádo do salátu nakrájejte naposledy.

Bylinky rozhodně nesmíte vynechat, díky nim je salát tak osvěžující a čerstvý.

Pokud se chystáte podávat salát jako hlavní jídlo, přidejte vařenou nebo konzervovanou cizrnu nebo bílé fazole. 

Gurmáni si mohou salát doplnit kozím sýrem nebo fetou a posypat praženými oříšky.

Zdroj: