Blíží se sezóna letních drinků: Naučte se namíchat pravé kubánské mojito sami

Blíží se sezóna letních drinků: Naučte se namíchat pravé kubánské mojito sami
Sezóna letních koktejlů se blíží. Protože otevření barů a restaurací je zatím značně nejisté, ukážeme si, jak si připravit pravé kubánské mojito jednoduše doma.

Jak vzniklo mojito

Mojito je drink, který pochází z Kuby. Podle dostupných zdrojů sahají jeho kořeny dokonce až do 16. století. Právě v této době se začal míchat jakýsi první předchůdce dnešního alkoholického nápoje. Jeho vynálezcem byl Richard Drake.

Drink rozšířený později v řadě latinskoamerických zemí se jmenoval El Draque. Název však nápoj nedostal po svém objeviteli, nýbrž na počest slavného piráta Francise Drakea. Pili ho ostatně hlavně piráti.

Zdroj: Autor: S_Photo / Shutterstock

Na rozdíl od mojita se do původního El Draque přidával aguardiente. Šlo o nerafinovaný alkoholický nápoj, který bychom mohli s nadsázkou označit za pradědečka dnešního rumu.

Teprve výměnou tohoto alkoholu za rum vzniklo mojito, jak ho známe dnes. K tomu ovšem došlo až na začátku 20. století. Zájemcům o dobré mojito je doporučeno právě tomuto bodu věnovat pozornost. Základem je nešetřit, do drinku totiž jednoznačně patří kvalitní kubánský rum.

Drink rozšířený později v řadě latinskoamerických zemí se jmenoval El Draque.

Recept na mojito

Správné mojito je osvěžující a jen mírně sladké. Můžete si ho však udělat i silnější, poměry surovin je proto možno modifikovat dle chuti.

Základní recept na pravé mojito je velmi jednoduchý:

  • 4 cl bílého rumu
  • 1 čerstvá limetka nebo 3 cl limetkové šťávy
  • 2 lžice třtinového cukru
  • 6 až 8 kostek ledu nebo ekvivalentní množství ledové tříště
  • soda
  • 6 až 8 lístků máty

Příprava je podobně prostá: Do sklenice přidáme cukr, pokrájenou limetku nebo šťáva z ní a mátu. Lehce podrtíme tloučkem (podlouhlá palička, která je součástí hmoždíře). Tento krok je důležitý kvůli spojení chutí. Nalijeme rum a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme drcený led a dolijeme sodou. Sklenici dozdobíme plátkem limetky, případně přidáme brčko.

Nealkoholická verze doporučuje prostě vynechat rum a limetku s cukrem a mátou zalít stejným množstvím perlivé vody. Následně musíme základ na mojito rozmíchat a dál už pokračujeme stejně, tj. Doplníme ledem a zbytkem sody. Možnou alternativou je i přidání ovoce.

Zdroj: