Čím je užitečný čmelák a jak jej přilákat na naši zahradu

Čím je užitečný čmelák a jak jej přilákat na naši zahradu
Čmelák je spolu s motýly ozdobou každé zahrady. Kromě své roztomilosti a krásy je pro rodinné zahrady velkou pomocí. Vytvoříte-li mu podmínky pro spokojený život, zůstane vám dlouho věrný.

První opylovač

Tento létající medvídek je prvním opylovačem, kterého můžeme brzy zjara na své zahradě spatřit. Během dne je schopen navštívit až 2000 květů. Zemědělský výzkum uvádí, že čmelák je při opylování dokonce 5x výkonnější než včela. Na zahradě nám pomůže hlavně na jaře, kdy je ostatní hmyz ještě zalezlý, ale některé ovocné keře a stromy jsou již v plném květu. Vědečtí výzkumníci z Zurichu nedávno zjistili, že čmeláci při opylování kousají do listů a vylučováním, vědcům zatím neznámé tekutiny, urychlují růst a květ rostliny. 

Zdroj: Autor: HeatherJane / Shutterstock

Čmelák je mírumilovný hmyz

Čmeláci člověka nijak neohrožují. Žihadlo mají sice stejně jako včely nebo vosy, ale použijí je málokdy. Brání se pouze, je-li jejich hnízdo v ohrožení. Než čmelák zaútočí, dává nám zpravidla několik znamení. Pokud jej vyrušíme, začne kývat prostřední nohou, dráždíme-li jej nadále, obrátí se na záda a teprve neuposlechneme-li ani tuto výstrahu, bodne. Během léta se však potkáváme výhradně jen se samci, kteří žihadlo nemají a jen výjimečně se brání svými kusadly.

Čmeláci člověka nijak neohrožují. Žihadlo mají sice stejně jako včely nebo vosy, ale použijí je málokdy. Brání se pouze, je-li jejich hnízdo v ohrožení. Než čmelák zaútočí, dává nám zpravidla několik znamení.

Jak čmeláky vrátit do našich zahrad

Už pokud máme alespoň malou zahradu nebo dvorek, můžeme přispět k záchraně čmeláků nabídnutím vhodné potravy i míst k hnízdění. Důležité je, aby nám na zahradě od jara až do podzimu stále něco kvetlo. Ideální je zvolit pestré a na květenství bohaté rostliny. Vedle nesáhnete, pořídíte-li si byliny jako jsou levandule, yzop, dobromysl nebo šalvěj. Na větší zahradě nejen čmelákům, ale dalším druhům hmyzu, uděláte velkou radost vrbou jívou, bezem, ovocnými stromy či keři dřínu. Nezbytný je také divoký přírodní kout a vodní plocha s mělkými břehy.   

Zdroje: