Probíhá jednání o manželství pro všechny. Jaké jsou vyhlídky pro LGBT komunitu

Probíhá jednání o manželství pro všechny. Jaké jsou vyhlídky pro LGBT komunitu
Téměř tři roky od předložení návrhu novely občanského zákoníku, která by umožňovala sňatky homosexuálních párů, se ve čtvrtek ráno jednání znovu dostává na plénum.

Situace gayů a leseb v České republice 

Proces uznávání práv homosexuálů v Česku započal teprve před bezmála šedesáti lety legalizací stejnopohlavního styku. První anti-diskriminační zákony byly ale přijaty až v roce 2001 a o pět let později bylo uzákoněno registrované partnerství osob stejného pohlaví. Tato právní úprava však v mnoha aspektech není dostačující, v roce 2017 vznikla iniciativa Jsme fér, která si klade za cíl uzákonění manželství pro všechny. 

Registrované partnerství versus manželství 

Iniciativě Jsme fér a dalším podporovatelům nejde pouze o status rovnosti, ale zejména o práva, jejichž absence doposud komplikovala každodenní život stejnopohlavních párů a jejich dětí. Prvním rozdílem je samotné uzavření registrovaného partnerství, které probíhá bez svědků, pouze před matrikářem na několika málo vybraných úřadech a pár následně nemá právo na dvoudenní volno v práci. Snoubenci nepřijímají příjmení jednoho z nich, nevzniká společné jmění a v případě smrti jednoho z nich nemají nárok na vdovský důchod. Největší komplikace pro LGBT komunitu registrované partnerství představuje ve vztahu k dětem. Partner nemá právo osvojit si dítě druhého partnera a nemohou si společně osvojit dítě. Ve skutečnosti ale v Česku žijí desítky až stovky dětí v „duhových“ rodinách, pokud by se ale nebiologickému rodiči něco stalo, nebudou mít nárok na sirotčí důchod, stejně tak v případě rozpadu partnerství pozbyde rodič možnost se s dítětem vídat a neexistuje povinnost platit výživné. 

Snoubenci nepřijímají příjmení jednoho z nich, nevzniká společné jmění a v případě smrti jednoho z nich nemají nárok na vdovský důchod.

Aliance pro rodinu 

Proti zákonu se ale staví Aliance pro rodinu, která naopak hájí „tradiční rodinu,“ tedy manželský svazek pouze mezi osobami opačného pohlaví. Jejich cílem je zakotvit do ústavy, že manželství je svazek mezi mužem a ženou, čímž by definitivně vyloučili veškeré následné snahy o zrovnoprávnění homosexuálních svazků. Jejich hlavním argumentem je, že děti mají mít právo na otce i

Sněmovna je rozdělená 

Zda novela zákona projde do druhého čtení, nad tím zůstává otazník. Podporovatelů a odpůrců je ve sněmovně vyrovnané množství, značná část navíc doposud není přesvědčena. Zda si vezme příklad z vyspělých západních zemí a přikloní se k nerozdělování svazků do dvou skupin, nebo novelu nepodpoří, o tom proběhne jednání 29. dubna od 9 hodin. 

Zdroj: 

  • irozhlas.cz
  • idnes.cz