Avokádo - superpotravina, která prospívá našemu zdraví

Avokádo - superpotravina, která prospívá našemu zdraví
Toto jedinečné ovoce má spoustu léčivých účinků. Jeho popularita stále stoupá a nyní patří mezi nejoblíbenější ovoce. Není se čemu divit. Avokádo byste do vašeho jídelníčku měli zařadit i vy! Co z něj připravit a jaké účinky má na naše tělo?

Plné živin a vitamínů

Avokádo je nabité živinami, vlákninou, vitamíny a dalšími zdraví prospěšnými látkami, např. draslíkem, hořčíkem, železem, zinkem, vitamíny A, B5, B6, C, E, K a spoustu dalších. Jedno avokádo obsahuje 160 kalorií, 2 gramy bílkovin, 7 gramů vlákniny a 15 gramů zdravých tuků.

Draslíku avokádo obsahuje dokonce více než banány. Většina lidí ho má nedostatek, což je škoda, protože snižuje krevní tlak a tím i riziko onemocnění srdce nebo ledvin.

Další látkou, kterou avokádo obsahuje jsou antioxidanty. Avokádo dokonce i zvyšuje jejich příjem z jiných potravin. Tyto látky jsou nesmírně důležité pro zdraví očí.

Avokádo patří mezi ovoce s nejvyšším podílem zdravých tuků. Tyto nenasycené mastné tuky jsou skvělé na hubnutí i pro vaše zdraví, snižují cholesterol, neukládají se k tělesnému tuku, ale naopak pomáhají při spalování.

Nespočet způsobů přípravy

Nejen že je avokádo zdravé, taky si při jeho konzumaci opravdu pochutnáte a lehce ho zařadíte i do vašeho jídelníčku. Díky jeho chuti a konzistenci se dá připravit na milion způsobů. Můžete si ho dát na slano nebo na sladko, rozmačkat nebo jen nakrájet, možností máte mnoho. Můžete ho nakrájet a přidat do salátu, wrapu jen na chleba či toast, udělat si z něj sladkou nebo slanou pomazánku nebo slavné guacamole.

Maska na obličej i vlasy

Ano, avokádo je skvělé i na obličej a vlasy. Stačí když ho sníte a jeho účinky by na ně měly působit. Jednoduše si ale doma můžete připravit i masku na obličej, která vaši pleť pročistí, zhydratuje a navíc pomáhá i na vrásky a stárnoucí pleť. Nebo masku na vlasy, která dobře působí na suché, poškozené vlasy a podporuje jejich růst.

Jak na to?

Maska na obličej

  • avokádo
  • citrónová šťáva (proti akné)
  • lžíce medu (pro lepší hydrataci)

Avokádo pomocí vidličky rozmačkejte a přidejte citrónovou šťávu, pokud se chcete zbavit akné. Pro větší hydrataci zase lžíci medu. Zamíchejte a naneste na obličej. Nechte působit asi 15 minut a poté opláchněte vodou.

Maska na vlasy

  • avokádo
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje

Avokádo s medem a olejem rozmixujte a aplikujte na vlhké vlasy, především na konečky. Zakryjte například koupací čepicí a ohřívejte fénem asi 15 minut nebo si na 30 minut sedněte na sluníčko. Poté opláchněte a vlasy umyjte šampónem a kondicionérem jako obvykle. Maska vlasy zhydratuje a zanechá je hebké a lesklé. Můžete pakovat jednou týdně.