Kdy je nejlepší čas na to mít děti a jak vlastně poznat vhodný okamžik

Kdy je nejlepší čas na to mít děti a jak vlastně poznat vhodný okamžik
Blíží se vám i vašemu partnerovi „ten správný“ věk a neustále čelíte narážkám, kdy už se taky konečně rozrostete o dalšího člena rodiny? Nejste si sama jistá, jestli je už nejvyšší čas? Jak to poznáte?

Kdy má žena vhodný čas na děti a jak to vlastně poznat

Podle gynekologů je biologicky ideální čas na vlastní potomky mezi 20. a 25 rokem života. Protože i lékaři jsou si vědomi toho, že do rodičovství vstupuje řada faktorů, nejsou k této lhůtě nijak striktní. Za optimální považují i stihnout první dítě do třicítky. Za hraniční věk se pokládá 35 let.

Pokud v 25. letech teprve dokončujete vysokou školu, je pochopitelné, že na zakládání rodiny zrovna ještě nemyslíte. Mít dítě je zodpovědný krok, který vyžaduje i finanční zázemí. Znamená to především mít vyřešené bydlení a zajistit si určitý finanční polštář.

Zdroj: Autor: HTeam / Shutterstock

I lékaři navíc uznávají, že žena musí být na vlastní dítě i psychicky zralá. A to u mnohých přijde až v pozdějším věku. Jakkoli s sebou vyšší věk nese při otěhotnění více rizik, budoucí matka musí být připravena na zásadní změnu, kterou její život projde.

Nenechte se tak do této životní etapy nikým vmanipulovat. Neměla byste si pořizovat dítě proto, že se to od vás očekává, je to společensky vhodné, vaši rodiče se ptají po vnoučatech nebo jsou všechny kamarádky již těhotné.

Čekat ovšem nemusíte na prudkou hormonální bouři. Řada žen se shoduje, že ty pověstné tikající biologické hodiny pocítily jen jako neutrální pocit, že by jim najednou myšlenka na vlastní dítě úplně nevadila. Tato fáze se může tak ohlásit pouhým otupením odmítavého postoje. Nenajdete zkrátka žádný výrazně racionální argument „proč ne“.

Mít dítě je zodpovědný krok, který vyžaduje i finanční zázemí.

Kdy je ve vztahu správný čas na řešení otázky dětí

A pozor, je pochopitelně zcela nutné, aby tuto životní změnu rovněž akceptoval partner. Mnoho žen vhodného partnera potká až v pozdějším věku.

V novém vztahu nemusíte tuto otázku otevírat hned na prvním rande, na druhou stranu je však nezbytné si o vzájemných očekáváních promluvit co nejdříve. Klidně už v souvislosti s tím, že spolu začínáte intimně žít. Ačkoli je pochopitelné, že neplánované těhotenství po několika týdnech vztahu představuje zátěž i pro zodpovědné jedince, kteří rodinu v budoucnu plánují.

Teoretická diskuse nad tím, zda váš protějšek vůbec někdy děti chce, by měla rozhodně nastat dříve než po několika společně strávených letech. Obzvlášť tehdy, když vám už není dvacet.

Buďte připravena na to, že s protějšek nemusíte mít do puntíku shodné priority. Pak je potřeba hledat kompromis: Přejete si dítě až po svatbě nebo je partner svolný až se přestěhujete do většího bydlení? Jsou to podmínky, které protistrana může akceptovat.