Jak vychovávat dítě ve znamení Berana. Pozor, aby vám nepřerostlo přes hlavu

Jak vychovávat dítě ve znamení Berana. Pozor, aby vám nepřerostlo přes hlavu
Beránek do rodiny vnese radost a optimismus, ale také upřímnost, zvědavost a rychlost. Všude bude dříve než vy, nejste-li stejného znamení, za chvíli mu v ničem nebudete stačit. Jak si poradit s výchovou malého Berana, aby vám brzy nepřerostl přes hlavu?

Malý Beran si o své potřeby vždy nekompromisně řekne. Nezajímá ho, zda spíte nebo jste zaneprázdněni, na prvním místě je vždy on sám. Vyžaduje disciplínu, jinak za vás postupně zcela převezme vůdčí roli. Pravděpodobně se velice rychle naučí mluvit a chodit, bude mezi vrstevníky ve všem napřed. Potřebuje hodně běhat a sportovat. Ideální bude, když si najde kamarády, se kterými může co nejvíc pobíhat venku, Berana doma příliš dlouho neudržíte.

Časem si zvyknete, že si chce prosadit svou. Pokaždé když mu nutíte něco, co mu není vlastní, vybouchne. Jeho vztek však nemá dlouhého trvání, nespravedlnost přijme, udělá co musí a opět je samý úsměv. S přibývajícím věkem už to tak snadné nebude, ale myslíte-li to s ním dobře, nikdy se k vám neobrátí zády, jen si prostě bude dělat, co on sám uzná za vhodné. Učí se nejlépe vlastní zkušeností, proto ho nechte, ať se spálí a příště už si dá lepší pozor. Domlouváním u něj nic nezmůžete. Budete-li mu něco zakazovat, tím spíš se trhne a vše si na vlastní kůži vyzkouší. 

Zdroj: Autor: mountain beetle / Shutterstock

Dobrodružství

Beránek miluje dobrodružství od prvních dnů svého života. Je to velice zvídavé dítko, které rychle prozkoumá všechny skrýše v domácnosti. Buďte na něj proto opatrní dříve, než se naučí opatrnosti sám. Ve starším věku se rád vydává na samostatné výpravy a dopřejete-li mu důvěru, velmi rychle se stane sebejistým, nezávislým, ale přitom opatrným. Nejrychleji se totiž učí vlastní zkušeností a tu mu sebelepší škola nenahradí. 

Rád se dělí

Stejně jako rád vymýšlí všelijaké aktivity a hry, tak se také rád podělí o své hračky. Pokud ale uvidí, že se k němu nebo k ostatním kamarádům někdo chová nefér, vyletí jako čertík z krabičky a dá jasně najevo svůj nesouhlas.  

Starostlivost

Beránek moc dobře ví, že na světě není sám a citlivě vnímá potřeby a emoce druhých. Potřebuje vyrůstat ve společnosti velké rodiny nebo přátel. Nejlépe, když kolem sebe bude mít blízké lidi různého věku. Velice rád se vyptává a zjišťuje, proč jsou věci na světě zařízené právě takto, proč si lidé ubližují a proč je život nespravedlivý. Nesnáší samotu, někde sám v koutě bude opravdu nešťastný. 

Nezajímá ho, zda spíte nebo jste zaneprázdněni, na prvním místě je vždy on sám.

Péče o rostliny a zvířata

Malý Beran je velice citlivý a soucitný k přírodě. Moc rád se postará o pokojové květiny, pomůže vám na zahrádce nebo bude venčit sousedovic psa. Nesnese, když se nevinným tvorům ubližuje, proto je možné, že se bude chtít zasadit ve věcech ochranitelských víc než ostatní vrstevníci. 

Plachost

Obzvlášť, je-li v období puberty, může se cítit velmi nejistě a plaše. Když si není jistý sám sebou, jako obranu volí útok. Je pro něj důležité, aby se doma necítil odstrčený. Když bude mít podporu v láskyplném domácím prostředí, kde mu budou důvěřovat, chválit jej a motivovat k smysluplným aktivitám, stane se z něj sebevědomý a vyrovnaný optimistický člověk.