Lady Rose Gilmanová: Adeptka na britský trůn, kterou znají především fanoušci Harryho Pottera

Lady Rose Gilmanová: Adeptka na britský trůn, kterou znají především fanoušci Harryho Pottera
Krásná blondýnka, jejíž svatební fotografie zaplavili v Anglii bulvární tisk, není mimo svou rodnou zemi příliš známá. Je sice adeptkou na britský trůn, ale mnoho lidí o Lady Rose Gilmanové nikdy neslyšelo. Znají ji však všichni skalní fanoušci Harryho Pottera.

V současné chvíli je 34. v nástupnictví na trůn, královnou se tedy s největší pravděpodobností nikdy nestane. Její kariérní kroky však nikdy netíhly k politice, ale spíše k zábavnímu průmyslu.

Kdo je Lady Rose Gilmanová

Lady Rose Victoria Birgitte Louise Gilmanová (rozená Windsorová), abychom použili její plný titul, je mladší dcerou prince Richarda, druhého vévody z Gloucesteru, který je bratrancem zesnulé královny Alžběty II, a Birgitte Evy Van Deursové (rozené Henriksenové), vévodkyně z Gloucesteru. Lady Rose se narodila 1. března 1980 v londýnské nemocnici St Mary's Hospital v Paddingtonu a v té době byla dvanáctá v pořadí následnictví trůnu, ale od té doby po narození mnoha dětí v královské rodině o několik příček klesla.

Pokřtěna byla 13. července 1980 v kostele v Barnwellu v hrabství Northamptonshire, jejími kmotry byli princ Edward a lady Sarah Armstrong-Jonesová. Lady Rose vyrůstala v bytě svých rodičů v Kensingtonském paláci a studovala na prestižní škole svatého Jiří v Ascotu. 

Přesto, že je z královské rodiny, princeznou není

Její otec, vévoda z Gloucesteru, je ve skutečnosti princ. Dříve se jmenoval Jeho královská Výsost princ Richard z Gloucesteru, ale nyní je Jeho královská Výsost vévoda z Gloucesteru. Otázkou tedy je, že pokud je její otec princ, proč není lady Rose princezna?

To je dlouhá a složitá odpověď, ale ve zkratce jde o to, že pouze ti, kteří jsou v přímé linii následnictví, mohou mít děti, které jsou zvány princové nebo princezny. Proto jsou děti prince Williama princové a princezny a děti prince Harryho nikoli.

Princ Richard (stejně jako princ Harry) tedy získal vévodství a jeho dědicové budou dědit tituly spojené s touto hodností, nikoliv tituly spojené s postavením prince. Jelikož je lady Rose jeho třetím dítětem a navíc ženou, vévodství nezdědí, zdědí ho nejstarší syn, kterým je v tomto případě její bratr Alexander Windsor, hrabě z Ulsteru.

Její svatba upoutala pozornost médií kvůli nepřítomnosti prince Williama

Je manželkou George Gilmana, za kterého se provdala v červenci 2008 v královnině kapli v paláci svatého Jakuba a při této příležitosti si vzala královskou čelenku Iveagh Tiara. George Gilman je synem developera Petera J. I. Gilmana. Kromě nejbližší rodiny se svatby zúčastnili mimo jiné i hrabě a hraběnka z Wessexu a Catherine Middletonová, která vzbudila zájem médií, protože se svatby zúčastnila bez svého tehdejšího přítele, nyní manžela, prince Williama. Lady Rose a její manžel jsou stále spolu, a mají dceru Lylu Beatrix Christabel Gilmanovou, které bude v květnu 13 let, a syna Rufuse, kterému bylo loni v listopadu deset let.

Rose Gilmanová a Harry Potter

Lady Rose, která je v současnosti 34. v pořadí na trůn, pracovala ve filmovém průmyslu pod jménem Rose Windsor a jako výtvarná asistentka se podílela na natáčení filmové adaptace Harry Potter a Fénixův řád a filmové adaptace Harry Potter a Princ dvojí krve

Harry Potter Wiki uvádí, že lady Rose má na den přesně stejně narozeniny jako Ronald (Ron) Weasley, fiktivní nejlepší přítel postav Harryho Pottera a Hermiony Grangerové od JK Rowlingové. Pracovala také na knize Margaret Thatcherová: The Long Walk to Finchley a na televizním seriálu Little Britain.