Království v Evropě: Kdo čeká ve frontě na královskou korunu?

Království v Evropě: Kdo čeká ve frontě na královskou korunu?
Od roku 1980 nastupuje tzv. prvorozenství neboli primogenitura, což znamená, že dědictví připadá na prvorozeného syna, avšak trůnu se může chopit i prvorozená dcera.

K jedné z forem prvorozenství spadá i absolutní prvorozenství, kdy se k moci dostává první narozené dítě bez ohledu na pohlaví.

Belgie –⁠ princezna Elizabeth

• narozena roku 2001

Má 3 sourozence –⁠ Gabrielle, Emmanuela a Eleanor. Jejím otcem je král Phillipe a matkou královna Matilda. Na rozdíl od ostatních monarchů, kteří začali svá studia ve francouzském jazyce, se princezna začala vzdělávat v holandštině a umí i zbylé 2 oficiální jazyky Belgie –⁠ němčinu a francouzštinu, ale i angličtinu. Již v 9 letech pronesla svůj prvotní proslov veřejnosti v nemocnici, která byla následně pojmenována na její čest. Ve volném čase se věnuje tenisu, lyžování, potápění a turistice. Ráda pomáhá dětem s postižením, věnuje se důchodcům a přispívá na pomoc bezdomovcům. V roce 2020 začala studovat na belgické škole pro budoucí vojáky. Při převzetí moci se historicky stane úplně první královnou Belgie.

Princezna Elizabeth by byla v případě korunovace první královnou. Zdroj: BOLDG/ Shutterstock

Dánsko –⁠ princ Frederick

• narozen roku 1968

Má jednoho mladšího bratra. Frederickovu odvahu a lásku pro dobrodružství můžeme uznat, když se v roce 2000 vydal na expedici se psím spřežením do severního Grónska. V tom stejném roce stihl dokonce na olympiádě v Sydney potkat lásku svého života –⁠ australskou Mary Elizabeth Donaldsovou, s níž se o 4 roky později oženil a dnes spolu mají 4 děti –⁠ Christine, Isabellu, Vincenta a Josephine. Ve volném čase se zajímá o klimatické změny a globální oteplování, o kterém dokonce sepsal knihu. Rád sportuje a udržuje se fit, zúčastňuje se maratonů, pluje na lodích a zúčastnil se závodu v lyžování s norským princem. Jako první z celé rodiny navštěvoval veřejnou školu. 

Nizozemí –⁠ princezna Catharina-Amalia

• narozena roku 2003

Pochází ze tří dětí. Obě zbylé dvě děti jsou taktéž dívky. Princezna získala titul princess of orange, který jako první obdržel princ Bertrand I. v roce 1173, a to od celého římského impéria. Catharina se tak stala první ženou v dějinách s tímto titulem. K jejím zájmům patří jízda na koni, zpěv, hokej a hra na klavír. Nástupem se stane 4. královnou Nizozemska. 

Norsko –⁠ princ Haakon

• narozen roku 1973

Je to jediný syn krále Harolda V. a královny Sonii. Jeho sestrou je Marta Luise. Princ velmi rád surfuje, a především je velkým fanouškem hudby. V období, kdy se koná největší norský festival hudby –⁠ tvz. quartz festival, zde potkal ve svých 27 letech ženu jménem Mette-Marit Tjessem Høiby. O rok později se konala svatba. Naneštěstí byla snoubenka kritizována veřejností za nepěknou minulost, kdy často navštěvovala nejrůznější večírky. Dalším důvodem kritizování se stal fakt, že měla dítě s jiným mužem, který byl zase zapleten do činností s drogami. Později si získala veřejnost na svoji stranu, když svoji rebelskou minulost řádně vysvětlila. Dnes spolu s princem mají 2 děti.

Španělsko –⁠ princezna Leonor

• narozena roku 2005

Jejím otcem je král Phillipe VI., matkou je bývalá novinářka CNN, princezna Letizia. Narození princezny přimělo ministerského předsedu změnit následnictví trůnu, které bylo pouze pro muže. O 2 roky později se narodila další dcera –⁠ Infanta Sofia –⁠ avšak kdyby se místo dcery narodil syn, Leonor by se k moci nedostala. Na podzim roku 2021 začala princezna studovat střední školu ve Walesu, stejně jako její 5. sestřenice –⁠ princezna Elizabeth z Belgie. Leonor se stane 4. královnou v historii Španělska. 

Švédsko –⁠ princezna Victoria

• narozena roku 1977

Jejími rodiči jsou král Carl XVI. Gustav a německo-brazilská královna Sylvia. Když byly Victorii 2 roky, narodil se jí bratr Carl Philipp, ten ji nahradil v nástupu na trůn. Ale o rok později (1980) se Švédsko stává první zemí, která zavádí absolutní primogenituru. Tudíž právo k moci právoplatně náleží Victorii. Princezna má ještě sestru Madeleine. Victoria trpěla dislexií a bojovala s nátlakem médií. Důsledkem se u ní projevily sociální úzkosti a anorexie. Ve 20 letech se přestěhovala do USA, kde se snažila zlepšit svůj psychický stav. Následně se začla věnovat studiu politologie. Později se vrátila zpět do Švédska, kde studovala ekonomii. Poté se připojila k armádě.

Princezna se otevřeně přiznává ke svým potížím s mentálním zdravím a nebojí se o nich mluvit veřejně. V roce 2002 se začalo spekulovat o vztahu princezny s jejím osobním trenérem. Spekulace se prokázaly jako pravdivé. Žili spolu 8 let, než se spolu v roce 2010 zasnoubili ve stockholmské katedrále. Mají spolu 2 děti se jmény Estelle a Oscar. Když se narodili, oba rodiče si vzali volno od královských povinností. Po Victorii se podle dědické linie dostane na trůn Estelle, která tak bude 5. královnou ve Švédsku ihned po Victorii, jež se stane 4. královnou v 1 000leté švédské historii.

Monako –⁠ princ Jacques

• narozen roku 2014

Monako taktéž spadá k jedné z konstitučních monarchií. Nezávislost země závisí na nástupnictví na trůn, protože kdyby se žádný dědic nenašel, Monako by připadlo opět Francii, které bylo již dříve součástí. Naštěstí Monako budoucího dědice má, a to právě prince Jacquese. Jeho otcem je Albert II. a matkou jihoafrická olympijská plavkyně –⁠ princezna Charlene. Jacques má sestru Gabrielu. Je o 2 minuty mladší než jeho sestra, ale i přesto má podle tradice o nástupnictví na trůn přednost. 

Již víme, kdo se stane v budoucích letech hlavou v čele některých evropských zemí. Avšak v této době, kdy je kralování bráno spíše do dob minulosti, se nařizování a moci nad aktuálním děním chopí spíše vláda. I přesto si monarchové stále nachází spousty fanoušků a obdivovatelů po celém světě.