Vojenská služba britské královské rodiny. Přezdívka Alžběty II. byla „princezna automechanik“

Vojenská služba britské královské rodiny. Přezdívka Alžběty II. byla „princezna automechanik“
Mužskou část britské královské rodiny na nejedné veřejné události potkáváme v uniformě. Aby také ne, když členem zdejší armády byla i královna Alžběta II.

Úspěch „princezny automechanik“

Již v roce 1945 měla britská královská rodina spojení s armádou. Tehdy se začal psát vojenský příběh Princezny automechanik. Tato přezdívka nepatřila nikomu jinému než budoucí královně Alžbětě II. Ta v roce 1945 začala sloužit v Pomocných ženských sborech. Bez jakékoliv protekce a úlev dokázala získat postavení mladší velitelky. Toto pojmenování u mužů přísluší hodnosti kapitán. Alžběta se, jak vyplývá z její přezdívky, věnovala opravám nákladních vozů. Ty také řídila. A to i přesto, že nikdy nebyla vlastníkem řidičského průkazu.

Láska k uniformám Alžbětu nepřešla ani v následujících letech. Stála v čele ozbrojených sil a pravidelně nejenom udělovala čestné hodnosti, ale také se scházela s vojáky i jejich celými rodinami.

V armádě byla zapojena skoro celá rodina

S postupujícím časem se k armádě připojovalo stále více příslušníků královské rodiny. Od roku 1971 po dobu pěti let u letectva a námořnictva sloužil nynější král Karel III. Podle vzoru svého otce i dědečka se vyučil pilotem letadla Royal Air Force Cranwell.

Karel III. má za sebou poměrně bohatou vojenskou kariéru, při níž prošel také parašutistickým výcvikem. Protože Karel nikdy nebyl účasten žádnému válečnému konfliktu, nebyl ani vyznamenán za aktivní službu. I tak ale díky dlouhému působení v armádě dostal nejeden řád a ocenění.

Zapojení do armády se nevyhnulo ani jediné dceři Alžběty II. Anne je držitelkou několika vojenských vyznamenání a titulů. V roce 2020 dokonce byla jmenována generálkou britské armády i hlavním leteckým maršálem v Royal Air Force.

Výjimkou není ani princ Andrew. Vévoda z Yorku strávil úctyhodných 22 let ve službách Britských ozbrojených sil. Jako pilot vrtulníku se dokonce účastnil i války o Falklandy v roce 1982.

Oddanost prokázali i princové Harry a William

Pokud se posuneme v historii kupředu, dostaneme se až k princům Harrymu a Williamovi. Oba dva byli velmi aktivní v britské armádě. Zatímco William může uniformu nosit i nadále, pro Harry to již neplatí.

William vystudoval Královskou vojenskou akademii. Na tu plynule navázal aktivní službou v armádě. Konkrétně se angažoval v námořnictvu a v Královském letectvu. Ještě předtím, než začal být v královských záležitostech činný na profesionální úrovni, byl pilotem letecké ambulance.

Princi Harry, který již pověsil uniformu na hřebík, má za sebou velmi bohatou kariéru u armády. Sloužil v ní celkem deset let a dotáhl to až na hodnost kapitána. Stejně jako jeho starší bratr vystudoval Královskou vojenskou akademii, kde se vycvičil na kadeta. Během svého působení u armády absolvoval dvě cesty po Afghánistánu. Má za sebou také kurz velitelů vojsk.

I přesto, že Harry získal za svou vojenskou kariéru nejedno ocenění, v březnu 2020 mu byly tři čestné vojenské tituly odejmuty. A to poté, co se svojí ženou Meghan Markle odstoupili ze svého královského postavení.

Alžbětin kříž uctívá památku zesnulých vojáků

Královská rodina je spojena s jedním smutným vyznamenáním. To v roce 2009 ve své zemi zavedla Alžběta II. Zvláštní uznání, takzvaný Alžbětin kříž, je udělováno rodinám a pozůstalým vojáků, kteří zahynuli během vojenských operací nebo v důsledku terorismu.

Členové královské rodiny se aktivně věnují podpoře nejenom vojáků, ale také pozůstalých či raněných. Princ Harry založil spolek poskytující pomoc zraněným nebo nemocným členům armády a veteránům. Princ William zase podporuje vojáky, kteří přecházejí do civilního života.

Zdroje článku: