Testování zdarma a očkování proti koronaviru na dohled, zavede se i plošné testování učitelů

Testování zdarma a očkování proti koronaviru na dohled, zavede se i plošné testování učitelů
Testy na covid zdarma by měly zajistit větší participaci občanů, mělo by se testovat více a brzy tak zachytit nová ohniska. Již od konce roku tomu tak možná bude, od začátku nového roku pak přijde na řadu i očkování.

Nedostatečné testování je největší kámen úrazu

Ministr zdravotnictví Jan Blatný sám uvedl, že největší problém je v systému testování na covid19. Ti, kteří by na testy měli jít, ale nedostali žádanku prý v mnoha případech na testy nejdou vůbec, museli by za ně totiž platit, což podle ministra Blatného není efektivní. Proto je důležité, aby byli občané motivováni k tomu, aby se na testy dostavili. To se dá zařídit hlavně tak, že bude testování zadarmo. Všichni zájemci by pak od 18. prosince nemuseli za odebrání vzorku nic platit. Toto datum bylo stanoveno z logického důvodu. Odběrová místa potřebují trochu času, aby se na situaci připravila. Zároveň se dá předpokládat, že pokud se skutečně v pondělí otevřou obchod a restaurační zařízení, můžeme očekávat opětovný nárůst počtu nakažených. 

Dvě vlny plošného testování pro pedagogy

Denně přichází učitelé do styku s kolegy a dětmi. Vláda chce zajistit plošné testování pro pedagogy ve dvou vlnách. První by měla proběhnout 4. prosince a druhá začátkem roku 2021. Mělo by se tak předejít plošnému šíření nákazy ve školách, kde spolu bývá v kontaktu mnoho lidí.

V zimě začne očkování, přednost budou mít zdravotníci a senioři

Na začátku ledna by se měla do České republiky dostat první dávka vakcíny proti koronaviru, na které pracuje hned několik farmaceutických společností, přičemž některé z nich se vyznačují velice vysokou účinností. Přednost budou mít samozřejmě rizikové skupiny, tedy senioři nad 65 let, pro které může mít nákaza nemocí covid19 fatální důsledky. Rovněž budou v první vlně očkováni zdravotníci.