Poznejte něžnou krásu přírodních růženínů

Poznejte něžnou krásu přírodních růženínů
Růženín je odrůda křemene, která je průsvitná až průhledná a má charakteristicky růžovou barvu. Oblíbená je zejména ve šperkařství. Proč a jak poznáte, že před sebou máte pravý růženín?

Co je to růženín

Za typický růžový odstín je zodpovědná příměs manganu, železa nebo titanu. Díky své barvě působí tento minerál velmi něžně. Tohoto dojmu využívají s oblibou šperkaři. Pro růženíny také platí, že lépe vynikají ve větších tvarech.

Kámen je sice velmi tvrdý, současně je však poměrně křehký. Běžnou vlastností přírodních kamenů je proto fakt, že praskají a také bývají zakalené. Průhledné růženíny lze považovat za poměrně vzácné.

Nejlepší růženíny pocházejí z Madagaskaru. Další naleziště jsou ve Španělsku, USA, Indii či v Brazílii. Setkat se s nimi můžeme i na některých místech České republiky. Přírodní růženíny se často upravují, proto může být obtížné poznat je od umělých napodobenin.

Růženíny díky své barvě jasně převládají v dámských špercích. Vzhledem k velmi decentnímu vyznění šperků jsou růženíny široce oblíbené mezi různými věkovými skupinami. Šperky v podobě náramků či náušnic vyniknou i na mladých slečnách. Řada lidí navíc věří v určitou energii kamenů.

Jak poznat pravý růženín

Padělky přírodních kamenů se často vyrábějí z lisovaných minerálních drtí, ale i z obyčejného skla nebo pryskyřice. Poznat je lze podle příliš pravidelné struktury nebo odlišné barvy, zpravidla intenzivnější. Pro lepší vizuální efekt se však barví i pravé kameny.

Pokud si chcete být jisti pravostí šperku, pomoci vám může i malý test: Pravé kameny nehoří, zatímco umělé napodobeniny kvůli přítomnosti pojiva obvykle ano. Současně se kámen po rozbití rozpadá na menší kousky, nikoli na drobnou drť.

Jestliže svůj šperk nechcete podobnými pokusy ničit, zkuste se řídit dotekem. Kámen by měl na omak být studený. Napodobeniny z pryskyřice zase bývají lehčí. Napoví i pečlivé prohlédnutí: Skleněné falzifikáty minerálů často obsahují charakteristické bublinky. A samozřejmě záleží i na ceně, imitace je levnější.