Vodnáři jako matky: Jaké je toto svobodomyslné a nezávislé znamení v mateřství? A co by mohly změnit?

Vodnáři jako matky: Jaké je toto svobodomyslné a nezávislé znamení v mateřství? A co by mohly změnit?
Vodnáři jsou od narození originální a nezávislí, ale také milující a laskaví. Jako matky proto umí být klidné, zábavné a pro děti jsou spíše přáteli než autoritou. Když je toho na ně ale moc, tak už to s nimi tak hezké není. Co jim v mateřství jde a na čem by naopak měly zapracovat?

Dělají informovaná rozhodnutí

Vodnáři se do ničeho nevrhají nepřipravení, zvlášť pokud jde o jejich děti. Matky Vodnářky si pečlivě vyhledávají informace o výchově ještě před porodem a snaží se všechno udělat podle ověřených metod. Život svých dětí zkrátka berou vážně a dávají si za zodpovědnost jim zařídit tu nejlepší možnou budoucnost.

Všechna jejich rozhodnutí jsou tedy řádně promyšlená a stojí za nimi hodiny vyhledávání a pročítání všemožných zdrojů a ověřených materiálů. V mateřství od nich proto nikdy nečekejte impulzivní a nesmyslné volby. 

Jejich informovanost se jim většinou vyplácí, ale občas to se svou zodpovědnou mateřskou rolí trochu přehání. Když se totiž pro něco rozhodnou nebo něčemu věří, dokážou pro to udělat všechno. I kdyby se kvůli tomu měly zhroutit. Když se tedy rozhodnou, že své dítě dostanou do té nejprestižnější školy, budou na tom pracovat celé dny a klidně tomu obětují všechen svůj čas.

Je úžasné, kolik toho pro své děti dělají, ale měly by více myslet na sebe a dávat přednost sobě a svému zdraví před svými plány pro děti. Když budou neustále vyčerpané, nemohou jim přece být dostatečnou oporou.

Rozdávají moudré rady

Vodnářky jsou jako matky velmi klidné a rozvážné a většinou zůstávají v klidu i ve vypjatějších situacích. Vždy svým dětem umí dobře poradit, protože situace upřímně zanalyzují a přijdou s tím nejlepším řešením. Snaží se k nim být vždy upřímné a zbytečně jim nelhat. Navíc s nimi rády cestují a objevují nová místa. Díky tomu jim předají ty nejlepší životní moudra i zkušenosti, za které jim v budoucnu budou nesmírně vděčné. 

Jejich klidná a nevýbušná povaha však vede k tomu, že neumí tak výrazně vyjadřovat ani jiné emoce. Svou lásku dětem však umí vyjádřit jinak, například svými skvělými radami a nezapomenutelnými společnými zážitky. 

Mají problém dětem stanovit hranice

Vodnářky se s dětmi snaží být nejlepší kamarádi a často je berou jako sobě rovné. Dětem naslouchají, a když jsou ještě malé, mají s nimi velkou trpělivost. Většinou před nimi tedy děti nemají žádná tajemství a mají s nimi krásný vztah. To se zpravidla nemění ani v dospělosti, kdy se od rodičů odstěhují.

Takový rodičovský přístup zní hezky a pouto, které Vodnářky mají se svými dětmi, se v rodinách tak často nevidí. Na druhou stranu však mají problém se stanovením určitých hranic a pravidel a jejich děti poté dostatečně nerespektují jejich autoritu.

To může vést k neshodám a hádkám, protože děti nechápou, že jejich maminka je doma šéfem a nemůže dělat všechno, co si usmyslí. I když s dětmi chtějí být kamarádi, měly by si doma udržovat alespoň nějakou autoritativní pozici.

Změny nálad

Vodnářky toho mají hodně. A v mateřství se množství jejich povinností a problémů ještě několikrát znásobuje. Není tedy takovým překvapením, že se vyznají v multitaskingu a umí se věnovat hned několika aktivitám najednou.

V rekordním čase dokážou efektivně splnit všechny své úkoly, díky čemuž se ze všeho, co jim padá na hlavu, nesesypou. Občas se jejich stres a nevyspalost však může projevit na jejich výkyvech nálad, které je čas od času potkávají.

Jako jejich partneři nebo kamarádi byste pro ně však měli mít pochopení. Jsou pravděpodobně jen přetažené a potřebují si odpočinout. Dopřejte jim proto nějaký čas pro sebe a vemte si na chvíli děti na starost vy.

Zdroje článku: