Tři vrstvy svalů v našich nejintimnějších místech. Co víme o svalech pánevního dna

Tři vrstvy svalů v našich nejintimnějších místech. Co víme o svalech pánevního dna
Svaly pánevního dna mají v oblasti pánve velmi důležitou funkci. Nejenom, že napomáhají správnému prospívání našich orgánů. Jsou také důležité při chůzi nebo sezení. Pojďte se s námi podívat, jak moc ovlivňují naše tělo.

Každá vrstva svalů plní určitou roli

Svaly pánevního se skládají ze tří svalových vrstev. Každá z těchto vrstev plní speciální funkci. První uzavírá svalstvo močového měchýře a řitního otvoru. Je tak zodpovědná za udržení moči i stolice. Střední vrstva je napnutá mezi sedacími hrboly. U žen se jedná o místo, ve kterém proniká močová trubice a vagína. U mužů je ve střední vrstvě uložená prostata. Třetí, nejhlubší vrstva, je důležitým bodem pro pohyb a také statiku a dynamiku těla. Má největší svalovou hmotu a je propojena s břišním svalstvem, dolními končetinami a zádovými svaly. Napomáhá tak nejen chůzi, ale i správnému držení těla či sedu.

Obecně lze říci, že se svaly pánevního dna nalézají mezi kostrčí, stydkou kostí a hrboly sedacích kostí. Pokud bychom chtěli určit přesné místo, u žen nalezneme pánevní svaly podpírající močový měchýř mezi stydkou kostí a páteří. U mužů se svaly nachází kolem stydké kosti a prostaty.

Svaly podporují močový měchýř i dělohu

Svaly plní hned několik funkcí. Těmi základními je podpora močového měchýře, dělohy a střev. Svaly zároveň pomáhají udržet další tělesné orgány ve zdravém stavu a ve správné pozici. Bez pánevního dna bychom také měli problémy se správným držením těla. Jsou to právě tyto svaly, které páteři poskytují oporu a dopomáhají tak ke správné chůzi, sezení či stoji.

Za ochablé svaly pánevního dna může mnoho faktorů

Za ochabnutí svalů pánevního dna může hned několik faktorů. Nejenom k inkontinenci, ale i k dalším problémům může docházet například kvůli sedavému zaměstnání.  Problém může ale vyvolat také zaměstnání, při kterém jste celý den na nohách. Ničemu nepomůže ani chůze na vysokých podpatcích, zvedání těžkých předmětů či nadváha. I s ochablým svalstvem pánevního dna se ale dá pracovat.

Ochablé svalstvo může ovlivnit i kvalitu sexu

Pokud jsou svaly pánevního dna ochablé, může to vyvolat řadu nepříjemných situací. U žen často dochází k problémům s menstruací a případným otěhotněním. Ochablé svalstvo pánevního dna se projevuje také sníženou sexuální citlivostí či neschopností dosáhnout při sexu orgasmu. U mužů se může jednat o předčasnou ejakulaci či slabší erekci. Obě pohlaví pak mohou mít problém s nekontrolovatelným únikem moči neboli inkontinencí či s únikem stolice nebo větrů.

Záleží pouze na vás, jak se s problémy ochablého svalstva vypořádáte. Můžete se s nimi smířit a používat inkontinenční pomůcky, jakými jsou například vložky. Nebo se s ochablým svalstvem můžete pustit do boje. V dnešní době existuje nespočet způsobů, jak lze pánevní dno posílit.

K posilování pánevního dna již existují i různé pomůcky
K posilování pánevního dna již existují i různé pomůcky | Zdroj: Victor Moussa / Shutterstock

Posilovat ochablé svalstvo můžete kdykoliv a kdekoliv

Prakticky kdekoliv můžete provozovat cvik, při kterém stahujete a následně také povolujete svaly pánevního dna. Protože se jedná o nenápadný pohyb uvnitř vašeho těla, provádět jej můžete kdekoliv a kdykoliv. Využít k posilování můžete každou volnou chvilku. Posilovat vnitřní svaly lze například ve stoje při čekání ve frontě, vsedě při práci v kanceláři či vleže při čtení knížky před spaním. Pravidelným opakováním tohoto miniaturního pohybu snadno svaly dokážete posílit.

Kegelovy cviky jsou základem posilování svalů pánevního dna

Vyzkoušet můžete i další cviky, které vám zaberou pouze pár minut. Vybrat si můžete hned z několika variant. Základem je přitahování jedné nohy k hrudníku vestoje, nebo v pozici na čtyřech natažení jedné nohy do vzduchu a následné kmitání. Vyzkoušet můžete i klasické sedy lehy s nohami pokrčenými v kolenou či vleže na zádech přesouvání nohou pokrčených v koleni ze strany na stranu.

Těmto a dalším cvikům se říká takzvané Kegelovy cviky. Ty vymyslel již v roce 1948 americký gynekolog Arnold Kegel. Za cíl mají především zpevnění, ale také procvičení svalů pánevního dna. Konkrétně se zaměřují na posílení svalů v oblasti močové trubice, pochvy a konečníku. Cviky jsou poměrně jednoduché, je ale potřeba mít jistotu, že při jejich provádění zapojujete správné svaly. Obrovskou výhodou těchto cviků je jejich variabilita a možnost cvičit některé z nich prakticky kdekoliv.  Při pravidelném cvičení se výsledek obvykle dostaví do několika týdnů či měsíců. Podle Arnolda Kegela stačí svaly pánevního dna 300 krát denně stáhnout a budete mít po problémech. Obecně lze ale říci, že byste se stahování svalů pánevního dna měli věnovat alespoň 10 minut denně.

Za ochabnutí svalů pánevního dna může věk, předpoklady nebo těhotenství

K ochabnutí svalů pánevního dna může dojít hned z několika důvodů. Tím asi nejčastějším je věk. Velmi často se setkáváme s lidmi důchodového věku, kteří mají problém s inkontinencí. Obecně platí, že s rostoucím věkem se snižuje vitalita svalů pánevního dna. Rozhodně to ale neznamená, že každý důchodce má s těmito svaly problémy.

Dalším obdobím, kdy může dojít k ochabnutí svalů, je doba po těhotenství. Pánevní dno je během těhotenství a především pak během přirozeného porodu velmi namáháno. Není tak ničím ojedinělým, že později dochází k problémům se svalstvem pánevního dna. Ochabnutí svalů pánevního dna velmi často postihuje ženy po porodu jakéhokoliv věku. I to sebou poté nese různá rizika.

Protože je po porodu důležité dodržet klidový režim šestinedělí, během této doby se doporučuje provádět alespoň Kegelovy cviky. Do náročnějšího cvičení je možné pustit se až po uplynutí šesti týdnů od porodu. Rozhodně ale cvičení nepodceňujte. Ochablé svaly pánevního dna mohou zapříčinit pokles pánevního dna či nesnesitelné bolesti zad.