Skončilo vám období, kdy můžete jíst vše? Co nejíst v těhotenství

Skončilo vám období, kdy můžete jíst vše? Co nejíst v těhotenství
Těhotenství je obecně považováno za období, kdy má žena různé zvláštní chutě na jídlo. Je to ale také období, při kterém by si budoucí maminka měla dávat pozor na to, co jí. Ne všechny potraviny jsou pro ni a plod bezpečné.

Pestrá strava je základem zdravého plodu

Během těhotenství jsou nejenom pro plod, ale i pro těhotnou ženu samotnou důležité vitamíny a dostatek živin. Platí tak, že by žena měla mít pestrou a na vitamíny bohatou stravu. Neměla by jíst za dva, ale její jídelníček by měl pouze obsahovat dvojité množství živin. Ovoce a zelenina jsou základem pestré stravy, kterou je důležité obohatit i o dostatek bílkovin a sacharidů. Samozřejmě existuje seznam doporučených potravin, které by žena měla v období těhotenství hojně konzumovat. Stejně tak ale existuje i seznam surovin, kterým by se měla rozhodně vyhnout.

Zákaz platí na ryby syrové a ty, které obsahují rtuť

Na prvním místě mezi potravinami, které jsou v těhotenství doslova zakázané, jsou syrové ryby. A to jednoduše proto, že mohou obsahovat nebezpečné bakterie a parazity. Odpustit byste si měla také korýše, měkkýše a ryby, které obsahují vysoké množství rtuti. Právě velké množství zkonzumované rtuti je obrovským problémem. Rtuť se totiž může nahromadit v krvi matky a následně poškodit vývoj mozku či nervového systému plodu dítěte.

Mezi ryby, které by žena kvůli vysokému obsahu rtuti neměla konzumovat, patří například makrela, tuňák nebo mečoun. Protože jsou ale ryby důležitým zdrojem Omega 3 mastných kyselin, v jídelníčku by se alespoň nějaké druhy ryb rozhodně objevovat měly. Mezi takové ryby řadíme například lososa nebo tresku. 

Syrové vejce může obsahovat bakterie

Kromě syrových ryb by v těhotenství nemělo docházet ani ke konzumaci syrových vajec. Pokud si chcete dopřát vaječnou omeletu či míchaná vajíčka, vždycky mějte jistotu, že jsou dostatečně uvařená. Rozhodně také nic nezkazíte tím, když v těhotenství budete konzumovat vajíčka od šťastných slepiček.

Dejte si pozor na syrová vejce.
Dejte si pozor na syrová vejce | Zdroj: Nishihama / Shutterstock

Nepasterizované mléko může být problémem

Pozor si dejte také na mléčné výrobky. U těch by vás mělo zajímat, zda jsou pasterizované. Problémem mohou být především produkty z nepasterizovaného mléka. A to kvůli bakteriím. Takovéto mléčné výrobky mohou být snadno kontaminovány bakterií listerie. Na seznam potravin, které konzumovat naopak můžete, jednoznačně patří netučné sýry, jogurty nebo acidofilní mléko.

Maso musí být vždy propečené

Co se týče masa, konzumovat můžete jakýkoliv jeho druh. Důležitá je ale jeho příprava. Na kilometry daleko se vyhýbejte například tataráku. Jakkoliv neupravené syrové maso je pro vás zapovězeno. Dbejte na to, aby maso bylo vždy dostatečně uvařeno či propečeno. Jen tak budete mít jistotu, že se v něm nenachází žádné bakterie, které by mohly ohrozit život váš nebo vašeho nenarozeného dítěte.

Pokud při vaření ráda používáte koření, i zde byste si měla dát pozor na to, jaké druhy budete do jídla přidávat. Některé z bylinek mohou vyvolat překrvácení pánevních orgánů. Mezi takové patří například bazalka, majoránka, šafrán nebo skořice. Rozhodně byste se pak měla vyhnout také konzumaci kaštanů, šalvejě, rozmarýnu nebo hřebíčku či lékořici.

Zázvor má svá specifická pravidla

Od jídla se nyní přesuneme také k nápojům. Jak již bylo zmíněno, při konzumací bylinných nápojů, je na místě opatrnost. Třeba takový obyčejný mátový čaj není pro těhotnou ženu ničím vhodným. Existují ale také bylinky, z kterých vám uvařený odvar naopak může prospět. Mezi takové patří kopřiva. Ta má řadu vitamínů. Navíc pomáhá při pálení žáhy. Nic nezkazíte ani užíváním pampelišky nebo meduňky. Přehánět byste to neměla se zázvorem. V období prvního trimestru sice může pomoci od ranních nevolností, v pozdějším stádiu těhotenství je ale lepší jej nekonzumovat. Jeho užíváním dochází k prokrvení pohlavních orgánů. Pokud byste tak zázvor konzumovala ve větší míře, může dojít až k vyvolání předčasného porodu.

Pití kávy je na uvážení každé ženy

O zákazu konzumace alkoholu během těhotenství asi mluvit nemusíme. Sporné je to ale s pitím kávy. Někteří odborníci tvrdí, že hrnek slabší kávy během dne nikomu neublíží. Někdo se ale proti tomuto názoru jasně ohrazuje a tvrdí, že i menší množství kávy plodu nic dobrého nepřinese. Je tak pouze na ženě samotné, jak se rozhodne.

Při výběru jídelníčku stačí myslet

Skladba jídelníčku je důležitá po celou dobu těhotenství. Hned na jeho začátku, v prvním trimestru, je ale plod nejvíce náchylný na jakékoliv rizikové chování. Především v tomto období tak dbejte nejenom na pestrou stravu, ale také pečlivě kontrolujte, zda nekonzumujete rizikové potraviny. V prvním trimestru byste naprosto měla vyřadit jakékoliv bylinky, kávu, alkohol či plísňové sýry nebo syrové maso. Naopak by těhotná žena měla začít doplňovat potřebné vitamíny. A to jak přirozenou formou, tak i přírodními doplňky stravy. Velmi potřebný je například vitamín B6. Ten napomáhá udržet hladinu cukru v krvi a celkově přivádí tělo do klidného rozpoložení.

Aby plod dítěte dostatečně prospíval, je potřeba dopřát mu pestrou a vyváženou stravu. Myslete ale také na to, že by měl co nejméně přijít do styku se sladkostmi či nezdravým jídlem. Fast food či čokoládu vždycky můžete nahradit zdravější alternativou. Neznamená to, že byste se na 9 měsíců měla vyhnout rychlému občerstvení. Rozhodně je ale vhodné zvážit, jak často jej budete konzumovat. To samé platí o sladkém jídle. Velké množství přijatých cukrů či tuků plodu dítěte sice neublíží, rozhodně mu ale ani nepřinese žádné výhody.

Změna jídelníčku prospěje mamince i plodu dítěte

Potravin, kterým by se žena v těhotenství měla vyhnout, je skutečně mnoho. Seznam jídel, která si bez obav může dát, je ale daleko delší. Omezení některých potravin po dobu těhotenství za narození zdravého miminka rozhodně stojí.

Zdroje článku: