Pohled do zrcadla jako forma meditace. Pomůže s psychickými problémy i s včasným odhalením nemoci

Pohled do zrcadla jako forma meditace. Pomůže s psychickými problémy i s včasným odhalením nemoci
Meditační techniky pro zklidnění těla i duše mají spoustu podob. Jednou z populárních forem je i tzv. zrcadlová meditace, jejíž prostřednictvím můžete získat poměrně komplexní a ucelený pohled na sebe sama.

Meditace se zrcadlem je ve světě poměrně rozšířenou, k čemuž přispívá hned několik faktorů. Pro její provedení totiž člověk nepotřebuje příliš mnoho znalostí a zkušeností, a je tak vhodná i pro začátečníky, kteří se touto formou snaží poznat tajemství svého těla. Navíc vám stačí pouze základní věc, a sice zrcadlo. To přitom nemusí mít nijak velké rozměry, ovšem platí, že čím větší, tím lepší. Jakmile máte zrcadlo, můžete se pustit do prvních meditačních příprav.

Jak začít

Než se dostanete k samotné meditaci, je vhodné provést několik přípravných cvičení, které vám pomohou naladit se na správnou vlnu. Za tímto účelem můžete využít například očistnou techniku trátak, která vám pomůže s vybudováním si potřebného soustředění, které je pro zrcadlovou meditaci klíčové. Pokud pak máte dostatečně velké zrcadlo, je vhodné pro něj najít takovou pozici, při které před ním můžete sedět. Pak je totiž prožitek meditace nejintenzivnější. Zrcadlo by pak pochopitelně mělo být co nejčistší, aby byla projekce vašeho těla autentická.

Průběh meditace

Jakmile zaujmete pohodlnou polohu před zrcadlem, zaměřte se na svůj odraz a nějakou dobu jej pozorujte. Lidé se na sebe mnohdy nedokáží dívat správně – uhýbají pohledem či se ukrývají za líčidla... Je však důležité, abyste tuto svou schránku prolomili a svůj pohled zaměřili až do samotného nitra, kde se ukrývá vaše přirozené já.

Přínos zrcadlové meditace pro psychiku

Cvičení pohledu na vlastním odrazu je především tréninkem pro posílení sebedůvěry a přijetí sebe sama takového, jaký opravdu jste. Ačkoliv se tato technika může jevit jako neefektivní, pro vlastní rozvoj a motivaci k dosažení úspěchu je velmi účinná. Mnoho lidí se totiž ve společnosti skrývá za různé persony, kterými se chrání před vlivem ostatních. Takové chování je ale v pořádku jen do chvíle, než tuto nevinnou přetvářku přenesete i na sebe. Meditace se zrcadlem vám tak může pomoci tuto masku odhodit, a posílit tak vaše sebevědomí v dosažení nastavených životních cílů.

Z vlastní tváře vyčtete řadu zdravotních problémů

Význam zrcadlové meditace přitom nemusí být pouze psychologický. V dnešní uspěchané době totiž velmi často zapomínáme na to, jak se mohou na našem vzhledu podepsat různé nemoci a jiné neduhy. Ačkoliv se nám tak může tvář v zrcadle zdát známá a povědomá, mnohdy v ní najdete četné ukazatele zdravotních komplikací, z nichž některé vás teprve čekají. Tuto osobní diagnostiku pak můžete spojit se samotnou meditací, a využít ji tak k posílení nejen duševní, ale i fyzické rovnováhy. A co nám vlastně zrcadlo může v tomto ohledu prozradit?

  • Nažloutlá pleť a oči. Žluté zbarvení v obličeji nasvědčuje zvýšené produkci chemických látek tvořených při rozkladu červených krvinek. V tomto případě je na místě posílit funkci jater či omezit jejich zátěž.
  • Znaménka. Pravidelným sledováním svého těla můžete mapovat vývoj znamének na vaší kůži. Pokud zpozorujete, že se zvětšují či jinak mění svůj vzhled, je dobré se obrátit na lékaře.
  • Popraskané rty. Na suché rty trpí řada lidí zejména v zimních měsících, kdy je těžké je udržovat hydratované, často ale může jít i o závaznější problém s nedostatkem vody ve vašem těle či o alergickou reakci.
  • Pokleslé oční víčko. Lékaři tento jev označují termíny ptóza či blefaroptóza. Může jít o vadu vrozenou či získanou, ale ve většině případů je neškodná. Ojediněle však může být projevem poškození oka, či dokonce mozku. Pokud vám víčko klesá v pravidelných intervalech několika dní, vyhledejte odbornou pomoc.
Pohledem do zrcadla můžete odhalit i různé nemoci
Pohledem do zrcadla můžete odhalit i různé nemoci | Zdroj: olgsera / Shutterstock

Podobných vizuálních indicií k průběhu nejrůznějších patofyziologických stavů existuje celá řada. Postupem času však sami nejlépe zjistíte, jak se váš odraz v závislosti na vašem fyzickém stavu mění.

Kdy cvičit

Nejlepší čas na upřený pohled do zrcadla je zpravidla ráno, meditací však můžete provádět i dvakrát denně, tedy ideálně ráno a večer. Důležitá je pak především pravidelnost jednotlivých seancí s vaším odrazem. Vydržíte-li pak cviky praktikovat alespoň dva měsíce, jistě poznáte rozdíl na vlastní kůži. Později pak můžete vyzkoušet i pokročilejší techniky, které zahrnují speciální zrcadla určená pro tento typ meditace či komplexnější techniky pro soustředění, které vám nabídnou ještě hlubší pohled do vlastního nitra.