Zůstaňte v kontaktu aneb jak být i přes karanténu ve zdravém spojení s okolním světem

Zůstaňte v kontaktu aneb jak být i přes karanténu ve zdravém spojení s okolním světem
Nepropadejte trudomyslnosti a pokuste se v každém dni najít si chvilku na hravé zkoumání a pozorování. Ať už vyjdete na procházku do přírody nebo půjdete do práce, buďte zvídaví a dívejte se na svět trochu jinýma očima. Ocení to nejen váš mozek, ale pookřeje také vaše srdce.

Buďte zdravě přítomni

Je prokázáno, že způsob, jakým navazujeme kontakt s okolím, činí náš život smysluplnějším a zdravějším. Velkorysost a pozornost věnovaná druhým přispívá ke všeobecné kvalitě života. Plná pozornost a empatie vytváří přátelské klima a bezpečné prostředí. Všímejte si na lidech jejich silných stránek a podporujte své přátelé v tom, v čem vynikají. Pozorně naslouchejte tomu, co druhý říká a zajímejte se o jeho myšlenky. Kolikrát se přistihneme, že na nás někdo mluví a my vůbec neposloucháme. Udržet pozornost v dnešním přetechnizovaném digitálním světě není snadné. Pokud máte s pozorností při poslouchání potíže, naučte se shrnout slova druhých do pár vět nebo pokládat doplňující otázky. Zavolejte lidem, o kterých si myslíte, že jim právě chybí společnost a trénujte si pozorné vnímání.  

Buďte v kontaktu se svým okolím. Zajímejte se o místo, kde bydlíte a každý den pozorujte něco nového. Všímejte si architektury ve svém okolí, infrastruktury, stromů, hmyzu. V každém dni si k pozorování najděte něco nového.  

Hrajte si a rozdávejte radost

Když si hrajeme, smějeme se a jsme spontánní, náš mozek se tetelí blahem. Bezprostřední prozkoumávání světa kolem nás se netýká jen dětí. Velmi brzy nás ve škole odnaučí spontánně se zajímat a tvořit. Mozkový soubor obvodů, který usnadňuje učení a činí je zábavným, s přibývajícím věkem ve školních lavicích zastará a uzavře se. Kreativita často bývá nežádoucí a z tvořivého poznávání se stane rutina zkoušení a písemek.

Dovolte si znovu hrát. Najděte si aktivitu, která ve vás probudí tvořivého ducha. Dovolte si naučit se něco nového kreativním způsobem. Hra na hudební nástroj, malování akvarelem či renovace nábytku, dejte průchod své fantazii a podělte se o svůj nový koníček s ostatními. 

Nenechte se ovládnout špatnou náladou a sami přispějte k pozitivní atmosféře v tomto náročném období.