Nouzový stav bude nahrazen pandemickým zákonem, už jej schválili poslanci

Nouzový stav bude nahrazen pandemickým zákonem, už jej schválili poslanci
Vláda se konečně na něčem shodla s opozicí. Poslanci přijali pandemický zákon, který nahradí nouzový stav. Zákon poukazuje hlavně na kompenzační systém pro osoby jejíchž činnost byla postižena opatřeními proti šíření covidu-19.

Až do konce února 2022 má platit nový pandemický zákon reagující na šíření pandemie koronaviru. Zákon nahrazuje předchozí nouzový stav, na jehož prodloužení se vláda s opozicí nedokázala dohodnout. Opozici chyběla především větší jistota pro podnikatele a další osoby, jejíchž příjem byl pandemií ohrožen. Na znění zákona se nakonec dohodly všechny strany kromě SPD a KSČM.

Co se přesně mění vyhlášením zákona?

  • Jednotlivá proti epidemiologická opatření musí vláda schválit jako celek a rovněž je musí pravidelně přezkoumávat. Opatření může rovněž zrušit sněmovna klasickým hlasováním.
  • Od 1. března již nebude možné vyhlásit nouzový stav, nýbrž pandemickou pohotovost, která reflektuje jednotlivá opatření krajských hygienických stanic a ministerstva zdravotnictví.
  • Sněmovna musí být dostatečně informována o zavádění nových opatření, případně jejich rušení či pozměňování, a to včetně pádných důvodů, proč se tato změna děje.
  • Omezovat pohyb obyvatelstva již není možné. Končí tak zákaz nočního vycházení, rovněž již není možné vyhlásit pracovní povinnost, jak tomu bylo například v případě hygienických stanic.
  • Zapojen bude také Nejvyšší správní soud, který bude zrychleně přezkoumávat jednotlivá opatření.
  • Zákon ustanovuje také právo na náhradu škody. O tuto náhradu si může občan požádat skrze ministerstvo financí. Pakliže mu nebude náhrada uznána, může se obrátit na soud.

Jednotlivá opatření zůstávají prozatím nezměněna. Koncem nouzového stavu se neotevřou obchody ani služby. Prakticky nejdůležitějším bodem celého zákona je zapojení celé poslanecké sněmovny do zavádění, pozměňování a rušení opatření, což by mělo přinést konstruktivnější řešení jednotlivých problémů na různých resortech.