Co si obléct do přírody v kterémkoli ročním období

Co si obléct do přírody v kterémkoli ročním období
Většinu našich sportovních aktivit jsme v posledních měsících museli výrazně omezit či zcela opustit, zůstala nám téměř jediná možnost pohybu, a tou je turistika. Každý, kdo se chce vypravit mimo civilizaci, by měl vždy myslet na své pohodlí a bezpečí.

Klepete si na čelo při pomyšlení, že zatímco teploměr ukazuje 20 °C, vy si balíte teplé oblečení a deku? Vysokohorští záchranáři každý rok vyjíždí k desítkám zaskočených turistů, kteří se nechali zlákat jarním sluníčkem a vypravili se do hor bez teplého oblečení, vody a jídla. Ne nadarmo se skauti učí heslo: “Vždy připraven!”

Volte oblečení, které odvádí vlhkost

Bavlna není ideálním materiálem na dlouhé výpravy, jelikož zadržuje vodu. Pokud se při horkém počasí zapotíte, veškerá tekutina zůstane na vašem oblečení a vy si ji s sebou ponesete celý zbytek výpravy. Proto volte výrobky z technických tkanin odvádějící vlhkost jako jsou nylon či polyester, dáváte-li přednost přírodním materiálům, tak sáhněte po merinovlně. Pohodlí na prvním místě.

Zdroj: Autor: Kseniia Zagrebaeva / Shutterstock

U modelu podle nejnovějších trendů při prvním náročnějším výstupu rychle poznáte jeho nedostatky. V oblečení vhodném na výpravy se hlavně musíte cítit pohodlně. Ujistěte se, že si bezpečně dřepnete, rozpažíte ruce a nikde vás nic neškrtí. Volte raději dlouhé kalhoty, které vám poskytnou plný rozsah pohybu a zároveň vás ochrání před trny a nepříjemným hmyzem.

Dobré boty jsou základ

Někdo si zakládá na turistických botách chránících stabilitu kotníku, někdo zase upřednostňuje lehké běžecké boty nebo klasické tenisky. Bez ohledu na typ boty se ubezpečte, jestli jsou právě pro vás dostatečně pevné, vodotěsné (jdete-li ve vlhkém počasí) a prostorné. Není nic horšího než přijít domů s nohou plnou puchýřů. 

Ujistěte se, že si bezpečně dřepnete, rozpažíte ruce a nikde vás nic neškrtí.

“Vždy připraven!”

Obzvlášť jarní počasí, ale i horské klima v průběhu celého roku, přináší změnu podnebí během několika minut. Je-li horko, klidně si oblečte tričko s krátkým rukávem a šortky, ale s sebou si určitě přibalte lehkou vodotěsnou bundu a dlouhé kalhoty. I pokud se vydáte pouze za humna, nezapomeňte ani na nezbytnou lékárničku, přikrývku a jídlo s vodou navíc. 

Zdroj: autorský text