Greta – vizionářka, blázen či nestrčená figurka

Greta – vizionářka, blázen či nestrčená figurka
Greta Thunbergová je švédská aktivistka nominovaná na Nobelovu cenu míru v 16 letech. Svým veřejným vystupováním se jí otevřely nejedny důležité dveře a její hlas je slyšet. Získala si velkou skupinu příznivců a možná ještě větší množství lidí ji považuje za blázna nebo za zmanipulovanou figurku.

Kdo je Greta

Švédské děvče se proslavilo díky slovům o míru, lásce a velice sveřepé propagaci šetrnějšího postoje lidí k naší planetě. Aktivně upozorňuje na změnu klimatu a podporuje udržitelný rozvoj. Úcta k přírodě a životnímu prostředí ji v pozitivním i negativním světle proslavila po celém světě.

Greta Eleonor Thunbergová se narodila 3. 1. 2003. Je dcerou operní pěvkyně Maleny Erhmanové a švédského herce Svante Tunberga. Byla to právě tato dívka, která zahájila sérii stávek proti znečišťování naší planety.

V roce 2018 se rozhodla na rok přerušit studium a zahájit aktivní protest upozorňující na změnu klimatu a také na devastující požáry, které spalují naši planetu. Každý den v čase, kdy je školní vyučování, chodila před švédský parlament se sloganem „Školní stávka za klima“.

Projev Grety v OSN

Na klimatickém summitu OSN, které se konalo v září 2019 si Greta vzala slovo a obvinila světové vůdce, že nedělají dost pro zlepšení životního prostředí. Dojemný projev dívky se slzami v očích a její obvinění znělo sálem: „Ukradli jste mi sny a dětství. Zklamali jste nás, ale mladí lidé začínají chápat vaši zradu. Oči celé budoucí generace se na vás upírají a pokud selžete, nikdy vám to neodpustíme. Svět se probouzí. Změna se blíží, ať se vám to líbí, nebo ne.“

Řeč působivá a intenzivní, která se během krátké doby rozšířila po celém světě a vyvolala vlnu nadšení i nenávisti. Mnoho celebrit se Grety veřejně zastalo.

Instagram a nový film

Greta má velice oblíbený profil na Instagramu, kde se zavázala ke sdílení osvětové kampaně pro boj za ochranu klimatu.

Přestože ji byl v 11 letech diagnostikovaný Aspergerův syndrom, což je jedna z nejobtížněji diagnostikovaných poruch autistického spektra, nezabránilo to dívce v založení mezinárodního studentského hnutí „Fridays for Future“, které má tisíce členů po celém světě.

V roce 2018 ji „Time“ umístil mezi 25 nejvlivnějších teenegerů na světě. V roce 2019 získala titul „Švédská žena roku“.

I AM GRETA – Síla přírody je nový dokument režiséra Nathana Grossmana, který vypráví příběh dospívající klimatické aktivistky Grety prostřednictvím přesvědčivých a dosud nevídaných záběrů. Příběh začíná osamělou školní stávkou za zmírnění klimatických změn, přes vystoupení ve švédské parlamentu až po neuvěřitelnou výpravu na plachetnici přes Atlantský oceán, s cílem dostat se do New Yorku a promluvit na summitu OSN o klimatu.