3 vynikající jarní saláty, kterým neodoláte

3 vynikající jarní saláty, kterým neodoláte
S přibývajícím sluncem míváme chuť na lehčí obědy s větším množstvím zeleniny a čerstvými bylinkami. Připravte si jeden z oblíbených lehkých salátů.

Avokádový bramborový salát

Bramborový salát rozhodně není pouhou záležitostí vánočních svátků. Obzvlášť vyměníte-li majonézu za řecký jogurt a kořenovou zeleninu nahradíte avokádem. Na salát si připravte 1,5 kg uvařených brambor, které pokapejte 2 lžícemi jablečného octa. V jiné míse smíchejte 1 a ¼ šálku řeckého jogurtu s lžící dijonské hořčice a ¼ lžičky čerstvě namletého pepře. Do směsi přidejte nakrájené brambory, 4 uvařená a nakrájená vejce, 2 na kostičky nakrájená avokáda, ½ červené cibulky nakrájené na proužky a na závěr přidejte ¼ šálku jemně nasekaného čerstvého koriandru. Vše pořádně zamíchejte, podle chuti osolte a ihned podávejte.

Zdroj: Autor: MariaKovaleva / Shutterstock

Jáhlový salát s cherry rajčaty

Nejprve uvařte 1 šálek čerstvých jáhel, tak aby se nerozvařily. Po vychladnutí přidejte 4 nasekané jarní cibulky, 500 g na čtvrtky rozkrájených rajčat, 1 šálek nasekané petrželky, 1 šálek nakrájeného balkánského nebo čerstvého sýra. Zalijte zálivkou z ⅓ šálku olivového oleje, šťávy z jednoho citronu, špetky pepře a ½  lžičky soli. Promíchejte a nechte salát chvíli odpočinout v lednici.

Jahodový salát s bazalkou, rukolou a kozím sýrem v kombinaci s divokou rýží

Rychlý a snadný salát, kde se chuť jahod harmonicky spojí s bazalkou a kozím sýrem. Předem si uvařte 4 šálky divoké rýže (nebo quinoy). Do mísy vložte 500 g nakrájených jahod, 4 rozsekané jarní cibulky, ½ šálku na drobno nakrájené kadeřavé petrželky, ¼ šálku bazalky a přidejte vychladlou rýži. Připravte si zálivku z ¼ šálku olivového oleje, 2 a ½ lžíce balzamikového octa, 1 lžíce javorového sirupu a ½ lžičky soli se špetkou pepře. Smíchejte zálivku se salátem a těsně před podáváním přidejte dvě velké hrsti rukoly, ½ šálku kozího sýra a ¼ šálku pražených pekanových ořechů.

Rychlý a snadný salát, kde se chuť jahod harmonicky spojí s bazalkou a kozím sýrem.

Zdroj: