Obří pletení: Jedinečný způsob pro výrobu krásného bytového doplňku

Obří pletení: Jedinečný způsob pro výrobu krásného bytového doplňku
Pokud máte „neposedné“ a šikovné ruce, a navíc vás baví ruční pletení, určitě si troufnete i na pletení poněkud větších rozměrů, které vás bude hodně bavit. Výsledek stojí za to.

Co vše k práci potřebujete:

• nápad nebo inspiraci

• chuť si zkusit něco nového

• trpělivost k učení

• vhodnou přízi

• jehlice a šikovné ruce

• prostor

Materiál na zpracování

Díky velkému zájmu o tento trochu netradiční způsob pletení, už se běžně dá koupit materiál vyrobený právě pro tento způsob pletení.

 • Pro milovníky přírodních materiálů se doporučuje 100 % vlna merino. Dobrý prodejce vám určitě poradí, kolik materiálu budete potřebovat. Běžně se prodávají klubka o hmotnosti 3 až 6 kg (počítejte s tím, že deka, která by vás přikryla bude mít minimálně 4-5 kg, hodně záleží na technice pletení). Pokud nejste v pletení ještě moc zruční, zkuste si napřed vyrobit něco menšího, například potah na polštářek. Až si techniku osvojíte, můžete se pustit třeba do deky, nebo do přehozu na postel. Vlněná deka je tak měkoučká a hřejivá, že ji s příchodem chladnějších dnů určitě využijete pro večerní posezení u televize.

Upletený výrobek je unikátní designová záležitost, která umí upoutat pozornost. Při práci z vlnou musíte počítat s tím, že jde o luxusní a jemný materiál a je třeba s ním tak zacházet. Vlna je známá především svými výbornými vlastnostmi.

Pro udržení deky čisté, lze využít samočistící vlastnosti vlny. Deka se udržuje v dobrém stavu vyluxováním, vyvětráním, vyvěšením ve vlhkém prostředí. V případě, že dojde k mokrému ušpinění, doporučuje se deku položit a místo prolévat studenou vodou, která se vymačkává i s nečistotami například ručníkem. Výrobek se může nechat vyčistit i odbornou firmou.

Ovčí vlna, které se po období umělých vláken zase vrací do našich domácností umí neutralizovat pachy, hřeje a skvěle izoluje, je prodyšná, a hlavně šetrná k životnímu prostředí.

• Druhou variantou, která je levnější, je bavlna. Jde o tunýlek beze švů z hladké bavlny, který je vyplněný nějakým lehkým vláknem.

Jehlice

• Můžete zkusit i pletení bez jehlic, ale je to technika, kterou zvládnou jen šikovné pletařky. Očka se prostě jen rukou protahují a utahují. Utažení musí být ovšem stejnoměrné, aby pletenina dobře vypadala.

• Větší jistotu máte s jehlicemi. Ty si můžete jednoduše vyrobit třeba z násad od smetáku nebo z vodovodních plastových trubek. Délku přizpůsobíte velikosti výrobku a na konce nalepíte něco (límec z korku, molitanu, gumy atd.), co vám trubku rozšíří, aby vám oka nesjížděla.