Úlevy pro studenty zdravotnických a sociálních oborů, jen ti mohou získat úřední maturitu

Úlevy pro studenty zdravotnických a sociálních oborů, jen ti mohou získat úřední maturitu
Úřední maturity budou, ovšem jen pro pár vyvolených. Ministr školství Plaga oznámil, koho se úlevy od přijímacích zkoušek a závěrečných maturitních zkoušek budou týkat.

O udělení závěrečné známky na základě průměru z celého studia se diskutovalo několik dní. Nápad si našel své zastánce, i odpůrce, ministr školství Robert Plaga se tak rozhodl přijít s jakýmsi kompromisem. Úlevy budou, ale rozhodně ne pro všechny.

Státní zkouška pro zdravotnické obory bude nepovinná

Studenti zdravotnických škol se nebudou muset účastnit státní závěrečné maturitní zkoušky, a to v případě, že dobrovolně odpracovali (nebo byli k práci povoláni) alespoň 160 hodin v nemocnici. Jelikož byli tito studenti pravidelně povoláváni k pomoci v nemocnicích, hygienických stanicích a očkovacích centrech, tak si podle Plagy tuto výjimku zaslouží. Přesto se však profilové zkoušce nevyhnou, úleva bude platit pouze pro státní část maturitní zkoušky.

Testy se posunou, ústní budou dobrovolné

Původně měli psát maturanti písemné testy již na začátku května, termín se však posouvá až na konec měsíce, právě kvůli pandemické situaci. Letos nebudou nově povinné ústní zkoušky, studenti je budou absolvovat dobrovolně. Pokud však u ústní zkoušky nebudou, nebude předmět v jejich maturitním vysvědčení uveden.

Změna termínů se netýká jen závěrečných ročníků, ale také uchazečů o studium na středních školách. Běžně se příjímací zkoušky dělaly na začátku dubna, letos to však bude jinak. Přijímací zkoušky budou uchazeči skládat až o měsíc později, tedy na začátku května, kdy by měla být pandemická situace o něco klidnější.