Strategie koalice SPOLU je pro rozvolnění, prázdniny by mohly být uvolněné

Strategie koalice SPOLU je pro rozvolnění, prázdniny by mohly být uvolněné
Koalice TOP 09, ODS a KDU-ČSL představila svůj plán pro "návrat do normálu". Děti se naplno vrátí do škol v květnu, jistá pravidla by měla platit i o prázdninách.

Představitelé Anticovid týmu, tedy poslanci TOP 09, ODS a KDU-ČSL, předložili vládě návrh na plán pro návrat do normálního života. Plán je inspirován událostmi v zahraničí, především pak ve Velké Británii a v Izraeli. Veškeré kroky byly konzultovány s odborníky a epidemiology, teď záleží na vládě, jestli na spolupráci kývne.

3 strategie pro 3 různé scénáře

Anticovid tým pracoval s předpokladem, že se situace může jakkoliv vyvíjet, ostatně ministr Blatný nedávno uvedl něco ve smyslu, že situace bude buď lepší, horší, nebo stejná a s tím také opozice pracovala.

Každý ze scénářů představuje kroky, které by se měly podniknout od 29. března do 2. srpna. Strategie se tedy liší podle toho, když vše půjde dobře, když to půjde hůře, nebo když přijde vládní fiasko.

Co když to půjde dobře?

Nejoptimističtější scénář počítá s tím, že se od 29. března zruší nouzový stav i zákaz vycházení. Rovněž by se mohly otevřít maloobchody a vybrané služby, děti 1. a 2. tříd a závěrečných ročníků by se rovněž vrátili do lavic. 19. dubna by se do lavic vrátil celý nižší stupeň a otevřely by se další služby, kde je riziko nákazy minimální. Od 10. května by byla na vyšším stupni ZŠ zavedena rotační výuka, otevřely by se zbylé maloobchody a služby, stále by se ale dodržovala jistá pravidla, například nutnost jednoho zákazníka na 1 metr čtvereční. 

Co když to půjde hůře?

Méně optimistický scénář počítá s distanční výukou i po 29. březnu. Do 19. dubna by rovněž platil nouzový stav a zákaz vycházení. Celý proces rozvolňování by byl o 3 týdny prodloužen, všichni žáci a studenti by se tak do škol vrátili až v červnu.

Co když nastane vládní fiasko?

V nejméně chtěném případě bude minimálně do začátku května trvat nouzový stav i se zákazem nočního vycházení. Zda se v tomto stádiu děti vrátí do škol není jisté, je to však naplánováno na červen. Rapidně se opozdí otevírání maloobchodů a služeb, restauracím tak hrozí, že budou muset omezovat svou kapacitu i během letních prázdnin.