Podzimní zahrada: sklízíme plody svého úsilí a pomalu se připravujeme na nástup podzimu

Podzimní zahrada: sklízíme plody svého úsilí a pomalu se připravujeme na nástup podzimu
Zatím to ještě nepociťujete, ale zahrada už může být každým dnem po ránu poměrně chladným místem, a tak využijte ještě krásných dnů k práci venku, sázejte, sklízejte a uklízejte.

Pokojové rostliny

Pokud dáváte na léto pokojové rostliny ven, aby nabraly sílu, začátkem září už přichází čas pro návrat domů. Začněte těmi, co pochází z tropických oblastí, přechodně je ještě můžete nechat v chráněných zónách například na terase, ale už jim omezte přihnojování i množství zálivky.

Čas pro podzimní výsadbu cibulovin

Začátek září je ideálním obdobím pro výsadbu narcisů a ty se líbí úplně všem, protože na jaře umí na zahradě potěšit. Zdravé cibule narcisů se vysazují do hloubky asi 20 cm a na vzdálenost 10 až 15 cm od sebe. Pokud jsou ještě dny hodně teplé, počkejte s výsadbou na chladnější počasí. V teple se snadno může stát, že cibulky jsou napadeny houbovou chorobou fuzariózou. Určitě máte větší šanci na úspěšnou výsadbu, pokud cibule namoříte. Po výsadbě záhon zalévejte a pokud žijete v zónách, kde je chladnější zima, před příchodem mrazů místo s novou výsadbou přikryjte větvemi z jehličnanů, listím nebo slámou. Na jednom místě nechte narcisy tak dlouho, dokud se jim daří, pěkně kvetou mají dost prostoru.

V druhé polovině měsíce přichází vhodná doba pro výsadbu botanických tulipánů, krokusů a drobných cibulovin, jako je modřenec, bledule, sněženka. Koncem měsíce už můžou do země i krokusy a zahradní tulipány. Drobné cibule se sází do hloubky 6 až 8 cm, ty větší pak 12 až 15 cm.

Zelenina a ovoce

Září je především dobou, kdy se sklízí. Na přelomu srpna a září už jsou připravené ke sklizni třeba lískové ořechy, které mají tolik zdraví prospěšných látek, že by líska neměla chybět na žádné zahradě. Keř je to nenáročný a bude se mu dařit i v zastrčeném koutu zahrady.

V září také dozrává réva, kterou máte na slunném místě. Poslední týdny je třeba hlídat hrozno před chorobami a napadené části hned odstraňovat. Pokud máte úrodu hodně bohatou a netroufáte si na výrobu vína, vylisovanou šťávu, kterou nevypijete, můžete zamrazit v pet lahvích a v zimě si na ní pochutnáte.

Kořenová zelenina má ještě čas, stejně jako zimní pórek, zelí a růžičková kapusta. Problém může nastat s přemnoženými hlodavci, kteří se ze sklizených polí budou stahovat do zahrad.