Stručně a jasně: Co se všechno od pondělí mění

Stručně a jasně: Co se všechno od pondělí mění
Výrazné zpřísnění opatření už od pondělka. Přichází zákaz cestování mezi okresy, zavřou se všechny školy včetně těch mateřských, na procházku jenom ve své rodné obci.

Se sílící pandemií koronaviru v Česku se zpřísňují i vládní opatření. Podle vlády na čeká nejhektičtějších několik týdnů od doby, co jsme zaregistrovali první případ nemoci covid19 v Česku. V návaznost na tento fakt se vláda rozhodla vydat tato opatření:

Výrazné omezení pohybu

Následující 3 týdny nebude umožněno cestovat osobám mimo okres, kde mají trvalé nebo přechodné bydliště. Jedná se o veškeré okresy bez výjimky, hlavní město Praha se v tomto případě bere jako jeden okres. Opustit okres bude možné pouze s několika výjimkami, jsou to cesty do zaměstnání, zásobování a nutné zdravotní důvody. Bude ale možné předložit také čestné prohlášení, které stačí napsat rukou na papír.

Nově nebudou povolen ani návštěvy příbuzných v rámci jednoho okresu. Příbuzní se budou moci navštěvovat jen ze závažných důvodů, tedy pro zajištění nezbytné péče a potřeb. 

Na rekreační procházku či běh budeme moci nově vyrazit pouze na území obce, ve které bydlíme. Nebude možné navštívit například les, který patří vedlejší obci stejného okresu.

Rovněž opět platí noční zákaz vycházení od 21. do 5. hodin. Noční venčení psů bude možné maximálně 500 metrů od domova.

Uzavření škol a školek

Od pondělí budou uzavřené všechny třídy základních škol, i ty, které byly doposud otevřené. Kromě toho se zavírají speciální školy a mateřské školky. Výjimku mají pouze zařízení, kde dávají své děti zdravotníci.

Povinný respirátor

Již nestačí po domácku vyrobená rouška. V místech s větší koncentrací osob (obchody, MHD apod.) bude nutné nosit respirátor, případně 2 chirurgické roušky na sobě. V místech s nižší koncentrací osob, např. na procházce v parku pak postačí klasická chirurgická rouška.

Obchod a služby

Veškeré služby typu fitness center, bazénů, kadeřnictví apod. zůstávají nadále uzavřeny. Ze služeb budou moci provozovat činnost pouze – čerpací stanice, STK, prádelny a čistírny, zařízení pro domácnost, zámečnictví, realitní kanceláře, účetní poradenství, prodej malých zvířat, odtahová služba, nebo taxislužba.

Otevřeno budou moci mít pouze obchody, které prodávají základní potřeby – potraviny, lékárny, drogerie, optiky, trafiky, květinářství, prodejny krmiv a zahrádkářských potřeb a obchody s domácími potřebami.

Dále mohou fungovat provozovny, které slouží jako výdejní místa.