Je vám zima? Inspirujte se Finskem a zkuste saunu, budete zdravější

Je vám zima? Inspirujte se Finskem a zkuste saunu, budete zdravější
Původem finský vynález nalezl oblibu i v srdci Evropy. Pokud ještě nechodíte pravidelně do sauny, ukážeme vám, proč začít. A poradíme vám také, jak se saunovat správně, abyste si neublížili.

Sauna vám posílí imunitu

Sauna je původem finské slovo, které označuje přímo místnost, ve které proces saunování probíhá. Typická je při něm hlavně vysoká teplota. V průměru se pohybuje od 60 do 120 °C. Může být ale i znatelně vyšší, jak uvádějí dostupné zdroje, až 130 až 140 °C.

Saunování je technika, která má celou řadu zdravotních benefitů. Posílíte si imunitu i kardiovaskulární systém. Současně je pobyt v sauně příznivý i pro vaši psychiku, neboť pomáhá redukovat stres. Sekundární efekt sauny navíc tkví v tom, že odpočinutý organismus dále lépe odolává chorobám.

Chodit saunovat byste se měli pravidelně, a to nejméně jednou týdně. Délka pobytu by však neměla přesáhnout 15 minut, rozhodně neplatí, že čím víc času v sauně strávíte, tím lépe.

Za zbytečné považují odborníci i šokové ochlazování se v bazénku. Rozhodně na sebe okamžitě po opuštění sauny navíc nemusíte pouštět ledovou sprchu. Své tvrzení podpírají argumentem, že i v samotném Finsku musí být sauna vzdálená 50 metrů od chladicího bazénu nebo od jezera. Což vám pochopitelně zabrání do něj rovnou skočit.

Saunujte se správně: bez plavek

Do sauny byste měli chodit bez plavek. Má to praktický důvod: Plavky brání optimálnímu prokrvování. Nicméně pokud patříte ke stydlivějším povahám, smíte si s sebou vzít prostěradlo. Společně s osuškou bývá již ve většině saun k zapůjčení.

Samozřejmostí je dodržování hygieny, před vstupem do sauny se osprchujte a vezměte si pantofle. Další zlaté pravidlo zkušených návštěvníků sauny velí, že bychom sem neměli chodit příliš najedení. Plný žaludek vaše tělo zatěžuje, a to v sauně není žádoucí. Rozhodně ale něco malého před návštěvou snězte, ať se vám neudělá v sauně nevolno.

Komu nedělají extrémní teploty v sauně příliš dobře, může minimálně pro začátek vyzkoušet pobyt v páře. Zde jsou teploty nižší a díky vysoké vzdušné vlhkosti bývá celá procedura lépe snášena.